Música i estudi. Cent anys de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya
Fecha inicio: 18/10/2017 Fecha final: 19/12/2017
Lugar: Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Catalunya
Horario: De dimarts a divendres d'11 h a 15 h i de 17 h a 20 h. Dissabtes de 10 h a 14 h
Comisariado: M. Rosa Montalt
Web de l'exposició Vídeos de l'exposició
Inauguració: Dimarts dia 17 d'octubre a les 17h, a la Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Catalunya
Quan la Diputació de Barcelona adquiria l’extraordinari fons del músic gironí Joan Carreras Dagas i el dipositava a la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans - després Biblioteca de Catalunya (BC) -, estava posant les bases d’un dels centres musicals més singulars i remarcables del nostre país. L’any 1917, tres anys després de l’obertura de la Biblioteca de Catalunya al públic, el músic Felip Pedrell feia donació de la seva valuosa biblioteca i fons personal amb la condició que s’obrís un departament de música dedicat a l’estudi i la difusió del patrimoni musical.
El departament de Música creat el 1917 va esdevenir el bressol de la musicologia a Catalunya i va recuperar una bona part del patrimoni musical català i espanyol que romania desconegut, disgregat i en molts casos desemparat. La iniciativa de Felip Pedrell va permetre, doncs, encetar una feina pionera d’investigació i divulgació que va treure a la llum uns fons musicals del nivell de les grans obres i dels grans mestres de la música universal. Els estudis es van plasmar en una sèrie de publicacions d’alta qualitat que van donar anomenada internacional a la BC, com les dedicades a Joan Brudieu, Joan P. Pujol, Joan B. Cabanilles o Domènec Terradelles, entre moltes d’altres.
La Secció de Música de la BC, com a obra orquestrada, ha avançat durant cent anys a tempos diversos, liderada pels seus responsables, els conservadors-directors Higini Anglès i Josep M. Llorens, i els bibliotecaris Robert Gerhard i Joana Crespí que han aportat, tots plegats, eines, projectes i treballs notables.
L’exposició vol ser una mostra cronològica d’aquests tempos a través dels seus protagonistes, de les publicacions, de les activitats realitzades i dels documents. Tots aquests elements faran patent la tasca i la dedicació dels seus professionals al llarg dels anys, així com la importantíssima obra de recerca. Però també mostraran la confiança i el suport d’aquells que han fet créixer la Secció de Música amb donacions i dipòsits d’obres, fons i col·leccions musicals.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca