Menu más alto

Estás en: Inicio / Visítanos / Actividades / Presentació de "Per abastar una estrella" de Joan Santanach
Presentació de "Per abastar una estrella" de Joan Santanach

"Per abastar una estrella" de Joan Santanach

El proper dimecres 17 d’abril a les 18:30 h, a la sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, tindrà lloc la presentació del llibre Per abastar una estrella de Joan Santanach.

El novembre de 1885, quan la resta de Canigó ja era a la impremta, Jacint Verdaguer continuava donant voltes a la redacció del «Cant de Gentil». D’aquesta poesia, veritable cim literari de l’obra, ja n’havia desestimat quatre redaccions. S’han conservat, amb nombroses variants per a cadascuna, entre la pila de papers que va redactar mentre treballava en el poema èpic. La recuperació de tots aquests versos permet reconstruir la treballosa composició d’una de les poesies més celebrades del poeta de Folgueroles. A través de múltiples assajos —una trentena d’esborranys—, assistim a la seva evolució. Partint d’una descripció, extraordinàriament lírica, de l’estimada adormida, evolucionarà fins a convertir-se en expressió, una de les més corprenedores que s’han escrit mai en català, dels anhels vastos i exigents del poeta, i del dolor inconsolable que comporta la constatació de la impossibilitat d’assolir-los.

Els assajos desestimats no sols permeten oferir una petita lliçó de filologia aplicada i d’interpretació de textos. Recollir el procés de redacció de la poesia, amb l’anàlisi i la comparació de les diverses redaccions, enriqueix extraordinàriament la significació d’una de les poesies més (re)conegudes de Verdaguer.

L’acte constarà de 3 parts:

1ª part: Recital

  • Susanna Rafart llegeix la primera versió del poema "El Cant del Gentil"
  • Adrià Targa llegeix l'última versió del mateix poema

 2ª part: Diàleg

  • Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, presenta i modera
  • Susanna Rafart, poeta
  • Adrià Targa, poeta
  • Joan Santanach, autor

3ª part: Torn de paraules del públic

Entrada lliure. Aforament limitat.

L’acte es podrà seguir per streaming a https://www.youtube.com/user/BibliotecaCatalunya/live  

Volver