Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Actividades / Pedrellianes / Pedrellianes 2020 - Jornada Gerhard




Pedrellianes 2020. Trobades a la BC - "Recordant Robert Gerhard "

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, dimecres, 14 d'octubre de 2020

 

L’any 2017, amb motiu del centenari de la creació de la Secció de Música, la BC va organitzar la primera jornada Pedrellianes. Els darrers tres anys, hem proposat i debatut amb els agents implicats en la creació, docència, investigació, crítica i edició musicals, qüestions d’interès comú relatives al patrimoni musical.

El 2020 la pandèmia de la COVID-19 ha obligat la Biblioteca a repensar algunes de les activitats que tenia previstes. El resultat és que enguany, les Pedrellianes, amb un format diferent, les dediquem a la recuperació dels noms propis de la música de Catalunya, en particular al compositor Robert Gerhard, en l’Any Gerhard, que comença el 2020 —50è aniversari de la seva mort— i acaba el 2021, amb la commemoració del 125è aniversari del naixement.

El programa de la jornada, si bé està dedicat principalment a Gerhard, per donar continuïtat al fòrum de debat que és l’essència de les Pedrellianes, inclou una taula final que posa el focus en accions i iniciatives que s’estan duent a terme a Catalunya per a la recuperació dels nostres músics.

Inscripció gratuïta (aforament limitat a 30 persones). La jornada es transmetrà en directe a través del canal de Youtube de la BC.

Formulari d'inscripció   Programa en pdf (català)  Programa en pdf (English)  Conclusions en pdf  Ponències enregistrades

 

Nascut a Valls el 1896, Robert Gerhard i Ottenwaelder va estudiar amb Enric  Granados i fou deixeble de Felip Pedrell i Arnold Schönberg. 

Entre 1934 i 1939 va ser bibliotecari de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya on va deixar una empremta considerable (publicacions, bibliografia,  festival de la Societat Internacional per la Música Contemporània...).

El 1939, per evitar possibles represàlies, romangué a París fins que decidí exiliar-se a Cambridge, on va morir el 1970.

 

PROGRAMA

Matí

9.00-9.30 h

Benvinguda a càrrec d’Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya (BC), i Rosa Montalt, cap de la Secció de Música de la BC.

9.30-10.15 h

La recepció de Gerhard a Catalunya. Edmon Colomer, director d’orquestra.

10.15-11.00 h

Gerhard i Schönberg. Paloma Ortiz de Urbina, professora de la Universidad de Alcalá.

11.00-11.30 h Pausa cafè

11.30-12.15 h    

Gerhard i l’experimentació sonora. Gregorio García Karman, director del Studio für Elektroakustische Musik der Akademie der Künste, Berlín.

12.15-12.45h

Fragments de The Explorer (1969),  documental de Barry Gavin sobre Robert Gerhard produït per la BBC. Amb el suport de Pietat Homs i Ramón Ribé.

12.45-13.30h

L'estètica musical de Robert Gerhard. Magda Polo, filòsofa, editora, poetessa i professora de la Universitat de Barcelona.

Tarda

15.30-16.15 h

Selecció de música incidental de Gerhard. Margarida Ullate i Estanyol, directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la BC.

16.15-17.00 h

Les arrels de Gerhard en la música popular catalana. Julian White, musicòleg.

17.00-18.30 h

Taula rodona

La recuperació dels noms propis de la música catalana.

  • Daniel Blanch, pianista, president de l’Associació Joan Manén i vicepresident de l’Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica.
  • M. Teresa Garrigosa, soprano, i activista en la recuperació de compositores catalanes
  • Joaquim Rabaseda, cap del Departament de Musicologia de l’ESMUC.

Modera: Ana María Dávila, periodista i divulgadora musical.

18.30 h. Visita a l'exposició "Tot Escoltant Robert Gerhard". Comissari: Oriol Pérez Treviño