21. Una passejada per la història de la fotografia, des de la Biblioteca de Catalunya
24/05/2022
Aquesta vegada fem una mirada enrere per parlar de fotografia, sobretot de la seva història i els seus formats i tècniques més habituals al llarg dels segles XIX i XX: el daguerreotip, el ferrotip, l’ambrotip, les plaques de vidre o la fotografia estereoscòpica, entre d’altres. Totes elles representades en els fons fotogràfics de la nostra biblioteca. Un episodi que fem amb Ricard Marco, fotògraf de la Biblioteca de Catalunya des de 1990.
Més informació:
- Apunts sobre la fotografia i la reproducció de documents (I): els antecedents històrics, per Ricard Marco, article del Blog de la BC.
- Apunts sobre la fotografia i la reproducció de documents (II). Els Estorch, una saga de fotògrafs, per Ricard Marco, article del Blog de la BC.
- Apunts sobre la fotografia i la reproducció de documents (III): tècniques especials de reproducció fotogràfica de documents, per Ricard Marco, Oriol Miralles, Marc Oliva, article del Blog de la BC.
- Apartat sobre el fons de fotografies a la web de la BC.
- Francesc Pi i Margall. España: obra pintoresca en làminas ya sacadas con el daguerrotipo, ya dibujadas del natural grabadas en acero y en boj. Cataluña. Barcelona: Imprenta de Juan Roger, 1842.
- Francesc de Paula Arenas Marsans. Ictineo de Monturiol. 1864.
- Manuel Moliné, Albareda. Monumento de honor erigido por el Exmo. Ayuntamiento Constitucional de Barcelona en la plaza de la Paz durante los últimos festejos para celebrar la terminación de la guerra civil marzo de 1876. Barcelona: Moliné y Albareda, 1876.
- [Àlbum d'albúmines del monument a Colom] ca. 1888.
- Pau Audouard i Deglaire. Plaques de vidre de Montserrat, escenes militars i objectes varis. Entre 1891 i 1896.
- Exposició Pau Audouard: el fotògraf artista.
- [Álbum de fototípies de Mallorca]. 1892.
- Fons fotogràfic Salvany a la MDC.
- Fons fotogràfic Marcel·lí Gausachs a la MDC.
- Vistes estereoscòpiques antigues. Entre 1900 i 1920?.
- Microfilms del Centre de Documentació Musical de la Generalitat de Catalunya. 19--.
Si vols contactar amb nosaltres, ho pots fer a podcast@bnc.cat
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca