Menu más alto





Estás en: Inicio / Pòdcast de la BC


Right menu

Archivo

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Pòdcast de la BC

21. Una passejada per la història de la fotografia, des de la Biblioteca de Catalunya

Aquesta vegada fem una mirada enrere per parlar de fotografia, sobretot de la seva història i els seus formats i tècniques més habituals al llarg dels segles XIX i XX: el daguerreotip, el ferrotip, l’ambrotip, les plaques de vidre o la fotografia estereoscòpica, entre d’altres. Totes elles representades en els fons fotogràfics de la nostra biblioteca. Un episodi que fem amb Ricard Marco, fotògraf de la Biblioteca de Catalunya des de 1990.

24/05/2022

20. Un gran portal sobre la il·lustració i el còmic a Catalunya

Coincidint amb la presentació del portal “Fons de la il·lustració i el còmic”, impulsat per la Biblioteca de Catalunya i amb la col·laboració de diverses institucions i col·leccionistes, dediquem aquest episodi del pòdcast a descobrir el perquè d’aquesta iniciativa i què hi podem trobar en aquest web. Ens hi ajuda Sílvia Ferrer, directora de la Unitat Gràfica de la Biblioteca.

10/05/2022

19. La passió per Sant Jordi de Narcís Sayrach

En aquest episodi del pòdcast ens acostem a un personatge fascinant, Narcís Sayrach, un gran col·leccionista de tot allò relacionat amb la figura de Sant Jordi. Sayrach va ser un dels impulsors i el primer president de l’Associació d’Amics de Sant Jordi, i va acumular al cap dels anys milers de documents i materials sobre el nostre patró. Una documentació que conservem a la Biblioteca de Catalunya i que és a l’abast de tothom. Maite Cuende, de la Secció de Material Menor, ens explica què hi podem trobar.

22/04/2022

18. Una visita a l'Arxiu Joan Maragall

Esther Vilar, la directora, ens mostra les diferents cambres i espais que conformen l’Arxiu Joan Maragall, residència del gran escriptor durant els últims anys de la seva vida. A més, descobrim des de quan aquest centre forma part de la Biblioteca de Catalunya, quins serveis ofereix i quines activitats s’hi realitzen.

12/04/2022

17. Les donacions. La generositat que fa créixer el nostre patrimoni

Eugènia Serra, la directora, ens explica en aquest episodi les donacions que rebem a la Biblioteca de Catalunya, una part molt important dels nostres fons. Et parlem de com són aquestes donacions, qui les fa, com es tramiten i, fins i tot, de quins beneficis fiscals tenen.

29/03/2022

16. Llibres prohibits. L'infern i la censura a la Biblioteca

Sabies que a la Biblioteca de Catalunya hi teníem un infern, que era on anaven a parar tots aquells llibres prohibits durant la dictadura franquista? I que en altres biblioteques tenien també l’anomenat purgatori? D’aquestes i altres curiositats relacionades amb la censura i la marginació de llibres tracta aquest episodi. Ens en parla Marga Losantos, la responsable del Servei d'Accés i Obtenció de Documents, que porta molts anys estudiant aquest tema.

15/03/2022

15. El taller de digitalització. Del suport paper a l'univers digital

Entrem al taller de digitalització, un espai desconegut per als usuaris habituals de la Biblioteca. Aquí és on digitalitzem la majoria dels nostres documents. Oriol Miralles i Marc Oliva, dos dels tècnics d’imatge, ens parlen de la seva feina i també de la manera en què es digitalitzen aquests documents, que poden ser des de llibres fins a àlbums de fotografies, a més de mapes, manuscrits, diaris i revistes, partitures, gravats...

01/03/2022

14. Els mapes. De la carta nàutica de Gabriel de Vallseca al primer mapa imprès a Catalunya

En aquest episodi descobrim la Cartoteca, una secció de la Biblioteca que depèn de la Unitat Gràfica i que conserva milers de documents cartogràfics. No només hi trobarem mapes, sinó també globus terraqüis, atles, plànols arquitectònics, fotografies aèries, guies de carrers, etc. Aquesta vegada ens fixem sobretot en els mapes més antics que conservem a la Biblioteca, com ara portolans —o cartes nàutiques— i mapes militars. Ens en parla Concepció Isern, bibliotecària responsable de la Cartoteca.

15/02/2022

13. Els primers enregistraments sonors. Dels cilindres de cera als discos instantanis

En aquest episodi descobrim alguns dels tresors sonors més antics que es conserven a la Biblioteca de Catalunya. És el cas d’un enregistrament de final del segle XIX, fet a la Fonda Oriente de Còrdova. Expliquem què són els cilindres de cera, quan es va presentar el fonògraf d’Edison a Barcelona o quina banda de música va enregistrar els primers discos a casa nostra. Un podcast fet amb la col·laboració i l’assessorament de Margarida Ullate i Estanyol, cap de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca.

01/02/2022

12. L’arxiu històric de l’antic Hospital de la Santa Creu

Sabies que l’Hospital de la Santa Creu, situat durant més de 500 anys a l’edifici on actualment té la seu la Biblioteca de Catalunya, va ser durant molts segles el més important de Barcelona i Catalunya? I sabies també que molta de la documentació d’aquesta institució es conserva encara avui a la Biblioteca? Del contingut d’aquest arxiu històric ens en parla Reis Fontanals, doctora en Història Medieval i durant molts anys arxivera de la Biblioteca de Catalunya.

18/01/2022