Menu más alto

Estás en: Inicio / Fondos-colecciones / Tesoros de la BC / Els Jocs Florals de 1952. Documents testimonials
Els Jocs Florals de 1952. Documents testimonials

Autores: Joana Escobedo, Directora de la Unitat Bibliogràfica

Amb aquesta donació la BC incrementa la documentació sobre els Jocs Florals. Els Jocs Florals són presents en els fons de la Biblioteca de Catalunya dins de la seva concreció, com a tals, i inclosos en la diacronia dels fets que en determinaren la seva instauració: l’estat d’una llengua en dificultats i la consciència d’una renaixença. I ho són no només a través de la bibliografia específica, sinó, de manera directa, amb manuscrits, arxius personals, correspondència i obra impresa dels presidents, els mantenidors, els adjunts i els participants. Hi trobem noms com els d’Antoni de Bofarull, Manuel Milà i Fontanals, Marià Aguiló, Jacint Verdaguer i Àngel Guimerà, en les primeres etapes; els de Josep Carner, Joan Maragall o Josep M. de Sagarra, en les posteriors; i els d’Olga Xirinacs, Jordi Pàmias, Joan Margarit, Àlex Susanna, Hèctor Bofill o Sebastià Alzamora, en les més recents. I també de manera no tan directa, en fons que aporten notícies o peces bibliogràfiques o documentals sobre el tema... com és ara el fons de Francesc Ubach i Vinyeta, Francesc Matheu, Jaume Bofill i Mates, Josep Carner, Josep Trueta, Xavier Benguerel...Aquestes notes volen només donar notícia de la donació, donació que, sens dubte, aportarà dades valuoses sobre els artífexs que participaren en els Jocs des de qualsevol perspectiva des d’on s’emmirallin. De moment, remetem als catàlegs de la institució i a l’inventari de la donació, redactat sota la supervisió de la Sra. Anna Gudayol, cap de la Secció de Manuscrits5.Entre els autors que s’hi presentaren, i dels qui tenim ara l’obra presentada, n’hi ha de reconeguts com és ara Palmira Jaquetti, Carles Sindreu, Ramon Xuriguera, Rafael Tasis, Jordi-Pere Cerdà o Jaume Vidal Alcover. Tenim obra premiada, com a guanyadors a títol individual o ex aequo, de:Ara fa uns mesos, l’Instituto Cervantes de Tolosa, a través del seu director, Domingo García Cañedo, va oferir en donació a la Biblioteca de Catalunya una col·lecció de documents, manuscrits i impresos, relatius als Jocs Florals de la Llengua Catalana celebrats a Tolosa el 1952, que havien estat aplegats pel llibreter català Josep Salvador, resident en aquella ciutat.

Josep Salvador, de qui, en homenatge, hi havia anunciada una taula rodona a l’Instituto Cervantes per al dia 22 d’abril d’aquest any 2009 que comptava amb la intervenció dela seva filla Marguerite, va néixer a Palafrugell el 1908 i va morir a Tolosa el 1974. Exiliat a Tolosa, creà amb Antonio Soriano, vell amic seu de l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, el Centro de Estudios Económicos Toulouse-Barcelona, una mena d’ateneu, i fundà -com destaca l’Instituto Cervantes, dades del qual reproduïm-,amb altres exiliats, la Librairie des Éditions Espagnoles (1946-1973) en el núm. 1 del boulevard d’Arcole. Va desenvolupar una admirable labor editorial i de difusió de la cultura, que va tenir continuïtat amb la tasca del seu amic Antonio Soriano (Sogorb 1913 - París 2005) i la seva Librairie Espagnole de París. Esperantista, linotipista de La Dépêche du Midi, però sobretot llibreter, Josep Salvador fou un exiliat culturalment actiu1. Entre les seves activitats, cal recordar que fou un dels membres de la Comissió Organitzadora dels Jocs Florals de 1952, que tingué com a presidents Maurice Rouy i Joan Álvarez de Lara.

La Biblioteca de Catalunya agraeix a l’Instituto Cervantes la generositat mostrada amb la donació, que es produeix precisament quan se celebra el 150 aniversari de la restauració dels Jocs Florals de Barcelona.

Volver