Menu más alto





Estás en: Inicio / El Blog de la BC / Algunes peculiaritats sobre l’Enciclopedia Heráldica y Genealógica Hispanoamericana


Right menu

Archivo

Lu Ma Mi Ju Vi Do
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Etiquetas



Algunes peculiaritats sobre l’Enciclopedia Heráldica y Genealógica Hispanoamericana

Quin és l’origen del meu cognom? I el seu escut?[1] Porta gules, or o atzur? Aquesta terminologia podrà sonar estranya per als no iniciats, però la gran majoria dels nostres usuaris la coneixerà. I és que aquest tema és una de les consultes més freqüents a la sala de lectura de la BC. Encara que en els últims temps la demanda ha baixat molt, sempre hi ha usuaris que volen resseguir la història del seu cognom[2]. Qui no ha tingut curiositat i l’ha buscat algun cop en un repertori?

Per respondre aquestes qüestions, tenim una de les joies de la corona, l'Enciclopedia heráldica y genealógica hispano-americana dels germans García-Carraffa.

Top.: SL 929.5/6(460)Gar

Aquesta obra immensa es va començar a publicar l’any 1919 i va acabar el 1963. Malauradament, els autors van morir sense poder finalitzar-la, i es va tancar amb la lletra U.

La BC va comprar els 4 primer volums l’any 1922 per 260 pessetes. Els posteriors volums es van anar comprant a mesura que sortien publicats, per aproximadament 60 pessetes cada volum.

L’enciclopèdia té una certa complexitat, per una banda per l’usuari que busca el seu cognom i per l’altra pel personal que l’ha d’ordenar. A continuació tractarem d’explicar les seves principals peculiaritats.

 

La primera doble numeració

D’entrada ens trobem que aquesta enciclopèdia està formada per tres toms en 88 volums. Els dos primers tracten de temes concrets de l’heràldica[3] i en el tercer comença el veritable cos de l’obra, els 86 volums del Diccionario heráldico y genealógico de apellidos españoles y americanos.

Així doncs, tenim per una banda la numeració de l’enciclopèdia —que comprèn els volums 1-88— i per l’altra la numeració del diccionari —dels volums 1 al 86—. En el catàleg en línia cal buscar el número de volum de l’Enciclopèdia, i en els exemplars que tenim a la Sala de Lectura podem veure gravat en el llom la doble numeració.

Detall de la primera doble numeració. Foto: Biblioteca de Catalunya. Oriol Miralles

 

La pèrdua de l’ordenació alfabètica

El segon inconvenient és que a mesura que s’anava publicant, l’obra també s’anava actualitzant. Per tant, ens podem trobar dins del volum de la “P” ampliacions o addicions a cognoms de la “C”. Què implica això? Que si no revisem tots els volums posteriors al de la nostra lletra no sabrem si tenim tota la informació.

Per facilitar la recerca

La Library of Congres ha fet un índex que podem consultar per saber en quin volum o volums apareix la informació del nostre cognom, independentment de l’ordre alfabètic.

A més a més, la BC ofereix subscripció al World Biographical Index, que ha digitalitzat tota l’obra. Des de la BC o des de casa amb el carnet de la BC podeu consultar aquesta base de dades i veure la digitalització de tots els volums on surt el cognom que us interessi.

L’addició d’Endika de Mogrobejo

Però què passa amb la resta de cognoms, aquells que comencen per les lletres compreses entre la U i la Z? Doncs ara es poden recuperar gràcies al treball de l’especialista en investigació genealògica Endika Mogrobejo Ladrero[4]. Aquest autor va finalitzar la magna obra dels germans Carraffa afegint la informació relativa als cognoms U-Z que havien quedat inacabats. Els trobareu descrits al catàleg en un nou registre bibliogràfic:

Diccionario hispanoamericano de heráldica, onomástica y genealogía : adición al Diccionario heráldico y genealógico de apellidos españoles y  americanos, por Alberto y Arturo García.Carraffa / por Endika de Mogrobejo ; con la colaboración de Aitziber, Irantzu y Garikoitz de Mogrobejo-Zabala. Top.: SL 929.5/6(460)Mog

La segona doble numeració

Aquesta obra també té, però, una doble numeració. Els volums 1-15 correspondrien als volums que contenen els cognoms de les lletres U-Z. I la resta? Doncs Endika ha acabat la feina dels germans Carraffa però no s’ha aturat aquí. Ha començat a actualitzar el vell gran diccionari revisant tota la informació i afegint noves dades[5]. En la seva edició, l’actualització de la lletra A—i que hauria de ser lògicament el volum 1—apareix en el volum 16, després de la lletra Z. L’autor indica la doble numeració a l’interior: XVI (I).

Volum lletra A. Top.: SL 929.5/6(460)Mog

 

Per trobar-los a la Sala de Lectura, els volums que finalitzen la primera obra porten el número gravat al llom en aràbics, mentre que els que actualitzen i comencen la segona volta a l’alfabet el porten en números romans.

Els volums al prestatge. Foto: Biblioteca de Catalunya. Oriol Miralles

 

Al catàleg, trobareu indicada la doble numeració de la següent manera:

Vista del registre al catàleg: http://cataleg.bnc.cat/record=b1332842~S13*cat

 

Per acabar

Ja hem comentat que la recerca dels cognoms ha estat una de les consultes més freqüents rebudes a la BC. Per tant, els volums de l’enciclopèdia dels germans Carraffa han estat força castigats pel pas del temps.

Per evitar el seu deteriorament, l’any 1994 es van microfilmar tots els volums i fins i tot es van duplicar els rotlles per garantir la seva preservació. A més a més, encara que per la normativa de la BC els materials de Sala es puguin fotocopiar, amb aquest obra es fa una excepció i només s’admet la seva còpia mitjançant escàner--aparell destinat a la reproducció dels materials més delicats.

Per sort, els problemes de numeració i ordenació que comportava l’enciclopèdia original avui dia es poden solucionar, ja sigui consultant l’índex de la Library of Congres o el WBIS que abans hem mencionat. Compte, que pel nou Diccionari d’Endika de Mogrobejo cal venir físicament!

Però encara és estrany avui el dia quan es revisa la col·lecció de Sala i enviem un lot de llibres a enquadernació, que no hi hagi algun volum dels Garcia Carraffa, senyalant-nos que el seu ús continua sent constant!

Detall dels pas del temps en l’enquadernació. Foto: Biblioteca de Catalunya. Oriol Miralles

 

 

Salomé Cerezuela
Servei d'Accés i Obtenció de Documents

 

[1] No totes les famílies tenen escuts. Per a més informació: http://www.soci.scgenealogia.org/articles/escuts.htm

[2] No confondre amb la recerca dels avantpassats, pregunta igualment recurrent a les biblioteques que implica una cerca especialitzada a través de fonts documentals personals, civils i eclesiàstiques. Pels interessats en aquest tema, us recomanem la guia de la Biblioteca Nacional de España: http://www.bne.es/es/Micrositios/Guias/Genealogia/introduccion/

[3] 1: Ciencia heráldica o del blasón i 2: Diccionario de los términos del blasón, métodos de blasonar.

[4] Jonkar Rey González. "Endika Mogrobejo sigue con su diccionario hispanomericano de heráldica, onomástica y genealogía". Dins: ASCAGEN: Revista de la Asociación Cántabra de Genealogía. ISSN-e 1989-5267, Nº. 6, 2011, p. 145-152. En línia: https://dialnet.unirioja.es/servlet/extart?codigo=3761950

[5] Aquesta tasca immensa es preveu que estigui finalitzada el 2023.

Comentarios