1. (De dreta a esquerra) Cançoner provençal d’origen català que va arribar a la Biblioteca de Catalunya gràcies a l’aportació econòmica de deu mecenes de la ciutat que l’any 1910 van reunir les 20.000 pessetes que costava.
4. Cognom del metge i cirurgià afeccionat a l'excursionisme científic i a la fotografia que dóna nom a un dels fons fotogràfics de plaques estereoscòpiques de començaments del s. XX que es troba a la Biblioteca de Catalunya.
17. Nom genèric per a qualsevol llibre imprès fins al 1500 inclòs
24. Cognom del primer director de la Biblioteca de Catalunya
38. Nom de la carta nàutica de 1439 actualment dipositada al Museu Marítim
48. Cognom del poeta, novel·lista, dramaturg i traductor català, conegut com a traductor -especialment- per les traduccions de Shakespeare.
64. Erudit, especialista en Cervantes i en història de la premsa catalana; conservador de la secció cervantina de la Biblioteca de Catalunya.
74. Cognom de la poetessa i bibliotecària, deixebla de Carles Riba, que rebé la Creu de Sant Jordi el 1982.
89. Cognom del poeta, narrador, crític literari, traductor i acadèmic autor, entre d'altres, de “Les Elegies de Bierville”.
92. Cognom del pintor paisatgista català nascut a Barcelona el 1873 que formà part, juntament amb Isidre Nonell i Adrià Gual, entre d'altres, de la Colla del Safrà o Colla de Sant Martí.
94. Cognom de l'escriptor i filòsof català del s. XIII autor entre d'altres de “L'arbre de la ciència”.
101. Cognom de l'historiador i membre fundador de l'Institut d'Estudis Catalans que descobri les Homilies d'Organyà
Verticals
3. Cognom familiar de l'editorial (del mateix nom) centenària que recentment ha fet donatiu del seu arxiu a la Biblioteca.
7. Primera paraula del títol (sense l'article) del diari català portaveu de la Lliga Regionalista publicat entre 1899 i 1937.
11. Cognom del poeta, periodista, autor de teatre i traductor català català del s. XX, conegut com el príncep dels poetes
14. Cognom del poeta i prevere català nascut a Folgueroles, màxim exponent de la Renaixença.
26. Cognom de la soprano i professora de cant del s. XX, deixebla d’Enric Granados i professora -entre d’altres- de Montserrat Caballé.
27. Cognom de l'escriptor conegut com “Xènius”
32. Cognom del “poeta de la paraula viva”, mort el 1911, en record del qual es celebra cada any l'”Ametller florit”.
33. Companyia americana que va enregistrar els primers discos a l'inici del s. XX.
56. Cognom del bibliòfil i col·leccionista que formà la Biblioteca Mitològica de la Biblioteca de Catalunya.
59. Pseudònim de l'escriptor, pintor i dibuixant Avel·lí Artís Gener.
66. Cognom del poeta, filòleg i bibliògraf mallorquí donant d'un dels lots fundacionals de la Biblioteca de Catalunya, format per llibres antics i curiosos d'interès per a la història i cultura catalanes.
71. Nom del personatge de la novel·la de cavalleries catalana del S. XV més coneguda
79. Cognom del compositor i violoncel·lista català del s. XX, gran amic de Robert Gerhard, autor, entre d'altres, de “Biofonia” per a orquestra.
82. Primera paraula del nom del grup artístic avantguardista català creat al voltant de la revista homònima a Barcelona l'octubre de 1948, i inspirat en els treballs de Max Ernst, Paul Klee i Joan Miró.
Per poder veure correctament els mots encreuats heu de fer servir una versió actualitzada del navegador, que suporti CSS3 i HTML5
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca