Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Exposiciones / S'ha escrit més d'un crim




S'ha escrit més d'un crim

Fecha inicio: 17/01/2019 Fecha final: 16/02/2019

Lugar: Espai Zero

Horario: De dilluns a divendres, de 9 h a 20 h. Dissabtes, de 9 h a 14 h

Comisariado: Mercè Comas, Laia Martí, Marga Ruiz i Maria Sadurní, del Servei d’Accés i Obtenció de Documents

Vídeo de l'exposició

És veritat que existeixen diferències entre la novel·la policíaca i la novel·la negra, el thriller i la novel·la de misteri, però tot sovint aquests gèneres es barregen i es confonen.

La novel·la negra va sorgir als anys vint del segle passat als Estats Units, i es diferencia de la novel·la policíaca en què el crim és una excusa per tractar el rerefons social, l’acció se situa als ambients més foscos i sòrdids i els personatges acostumen a ser individus sense redempció.

Tot i que aquests gèneres literaris inicialment es consideraven “menors”, durant el segle XX van anar arrelant en la societat, i actualment es pot dir que gaudeixen d’una salut excel·lent.

Al llarg del temps, la novel·la negra va anar guanyant prestigi; ho demostra la creació de col·leccions tan importants com Cua de palla o la dedicació al gènere d’autors de renom, com ara Jaume Fuster o Manuel Vázquez Montalbán.

L’exposició fa un recorregut temàtic per la història de la novel·la negra a Catalunya. Des dels antecedents que es troben en romanços que recollien històries de crims, malauradament reals, que succeïen a Barcelona, passant pels inicis de la novel·la policíaca amb Els assassinats del carrer Morgue, d’Edgar Allan Poe, fins a arribar a les edicions més actuals.

Es presenta també una mostra de publicacions per als més joves, així com obres d’autors que han rebut el Premi Pepe Carvalho -atorgat per la BCNegra- per haver esdevingut referents i innovadors dins del gènere.

Igualment, es dedica un expositor a la col·lecció Cua de palla, creada al 1963 per Edicions 62 i dirigida durant molts anys per Manuel de Pedrolo, que va editar 71 títols de novel·la negra en català. A la Biblioteca de Catalunya s’hi conserven els dissenys de les cobertes de Jordi Fornas i els mecanoscrits, als fons Jordi Fornas i Edicions 62, respectivament.

Amb aquesta exposició la Biblioteca de Catalunya vol retre homenatge a aquest gènere,  coincidint precisament  amb la trobada literària que se celebra aquests dies a Barcelona.

Tríptic de l'exposició.

Volver