Catalònica: l’agregador de continguts digitals de Catalunya

Des de ja fa molt de temps les institucions van iniciar el procés de digitalització dels documents dels seus fons per després fer-los accessibles des del que anomenem repositoris digitals. En llatí, repositorium vol dir armari o rebost, i vindria de repono, que significa “tornar a posar”. Aquests espais a la xarxa permeten que, des de qualsevol lloc del món, es puguin consultar els objectes dipositats a tota mena d’entitats, ja siguin biblioteques, arxius o museus. El nombre de repositoris digitals és ingent i va en augment dia rere dia, la qual cosa, paradoxalment, va en detriment de l’èxit en la recuperació i l’accés de la informació, per la dispersió de recursos.

Tot i que aviat van sorgir repositoris que n’agrupaven d’altres de més petits, sigui sota una temàtica concreta o d’un mateix àmbit geogràfic —és el cas, per exemple, de la Memòria Digital de Catalunya (MDC)—, al cap de poc es va constatar que era necessària una eina més potent que aglutinés i agrupés totes aquestes col·leccions, grans i petites, en un punt d’accés únic. Així naixien els recol·lectors o agregadors, servidors que contenen les metadades dels objectes (no els originals!) i que fan que l’usuari pugui localitzar de manera simultània els materials existents a molts llocs.

En aquesta línia, l’any 2008 es crea Europeana, la plataforma cultural digital d’Europa, que dona accés a milions de llibres, pintures, pel·lícules, objectes de museu i documents d’arxiu. La Biblioteca de Catalunya va estar present a Europeana des dels seus inicis, actuant com a proveïdora de continguts propis, però també com a facilitadora de continguts d’altres col·leccions i, per tant, fent-hi un paper d’intermediària. Però els requisits tècnics per formar-ne part eren cada vegada més estrictes i també s’exigia que la participació de les institucions fos a través d’agregadors temàtics o geogràfics, no de manera individual. A Espanya sorgeix Hispana, que funciona com a portal d’accés al patrimoni digital espanyol, i també com a agregador d’aquests continguts a Europeana.

 

Imatge extreta de la pàgina web d’Europeana on s’explica el funcionament per a l’agregació

 

A Catalunya també calia, per una banda, reunir en un únic espai digital i obert tota la memòria cultural i el coneixement generat en aquest àmbit geogràfic; per l’altra, una eina que fes la tasca d’agregadora de tot aquest corpus a Europeana. I així, a finals de l’any 2021 i impulsat per la Biblioteca de Catalunya, neix Catalònica, l’agregador de continguts digitals de Catalunya, amb l’objectiu de facilitar la seva difusió i incrementar la visibilitat de les iniciatives de les institucions catalanes. Tal com queda definit al portal, és “una finestra a les col·leccions digitals de Catalunya” amb el compromís de visibilitzar els continguts digitals del llegat cultural català.

 

Pàgina d’inici de Catalònica

 

Catalònica s’estructura en sis pestanyes. Tres són d’informacions generals, “Coneix-nos”, “Ajuda” i “Professionals”; la de “Directori” conté totes les col·leccions que en formen part; i la de “Col·leccions”, només les que compleixen la norma Open Archives Iniciative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH), estàndard internacional d’intercanvi de dades, un requisit imprescindible perquè els continguts de les col·leccions digitals de les institucions puguin ser capturats pel portal.

Finalment, la pestanya de “Cerca”, des d’on es pot interrogar l’agregador per paraula clau, títol, autor, matèria, notes, abast cronològic i col·lecció. Els resultats obtinguts —de tipologia molt diversa: llibres, revistes i diaris, manuscrits, incunables, partitures, sonors, audiovisuals, objectes, pintures, fotografies...— també es poden filtrar per diferents rangs, com la col·lecció digital de què formen part, l’autor, la matèria, la data... A Catalònica només es mostrarà una miniatura del document —i no sempre, això ho decideix cada institució— i la descripció amb diferents formats. Per consultar el text complet, la plataforma et redirigeix a la institució propietària del document.

 

Resultats obtinguts en la cerca realitzada amb la paraula clau “Felanitx”

 

Fitxa d’un dels documents resultants de la cerca anterior

 

Un dels grans avenços de Catalònica és que incorpora una funcionalitat que permet transformar les metadades de les diferents col·leccions al protocol “edm”, model requerit per Europeana, per tal de poder-hi ser incorporat. Tot i això, les dades d’origen han de tenir una qualitat i una correcció adequades perquè el desenvolupament funcioni bé i puguin ser acceptades. Ara mateix, és un dels principals problemes amb què ens trobem, ja que el nivell d’exigència dels europeus és molt alt i no totes les institucions tenen aquests estàndards. Tanmateix, Catalònica ja ha agregat continguts a Europeana de cinc repositoris: Memòria Digital de Catalunya (MDC); REGIRA, del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona; Fons Especials de la Universitat de Lleida; la Biblioteca Patrimonial Digital de la Universitat de Barcelona (BIPADI); i la Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. El dia 2 de novembre de 2023 l’Europeana Aggregators' Forum va reconèixer Catalònica com a agregador oficial, el primer que no és temàtic ni correspon a un estat.

 

Resultats de la cerca a Europeana de documents del repositori de Fons Especials de la UdL agregat per Catalònica

 

D’això tracta Catalònica: una metaeina bibliogràfica que, actualment, recull, dona accés i divulga 1.541.978 objectes digitals de trenta-cinc repositoris de Catalunya.

 

Marta Riera
Direcció

Comentaris