Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Vergés, Josep, 1910-2001


(Actualització 18/01/2016)

Josep Vergés (Palafrugell, 1910-Barcelona, 2001). Editor. El 1937, en plena guerra civil i a Burgos, a l’Espanya nacional, havia fundat la revista Destino, i el 1942 a Barcelona fundava, amb Joan Teixidor i Ignasi Agustí, l’editorial Edicions Destino.

A la revista va comptar amb una redacció formada, entre altres, per Sebastià Gasch, Néstor Luján, Xavier Montsalvatge, Josep Pla, Joan Teixidor o Jaume Vicens Vives, i aconseguí convertir-la en una publicació cultural de qualitat i en un referent del catalanisme liberal democràtic.

A l’editorial es proposà, inicialment, publicar els autors castellans més rellevants de la postguerra – Camilo José Cela, Miguel Delibes, Carmen Laforet, Carmen Martín Gaite, Terenci Moix, Ramon Sánchez Ferlosio, Gonzalo Torrente Ballester – que tingueren en Vergés l’editor que els féu difusió i els apropà al públic; anys després començà l’edició de l’obra completa de Josep Pla,  continuà publicant novel·listes estrangers, que Destino traduïa i feia arribar al públic; i impulsà els llibres il·lustrats sobre diversos aspectes de Catalunya.

Paral·lelament a tota aquesta notable activitat com a editor, creà dos premis literaris: el Premi Nadal i el Premi Josep Pla.

En temps difícils de censures i prohibicions va saber gestionar una editorial de manera rentable  i de qualitat al mateix temps, amb complicitat amb els autors i amb el públic per una causa comuna: la bona literatura i l’edició acurada; i amb esforç i intel·ligència ho a portar a bon destí.

Fons Josep Vergés a la Biblioteca de Catalunya

Exposició “Josep Vergés, editor” a la Biblioteca de Catalunya (2010)