Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Balcells, Carmen, 1930-2015


(Actualització 18/01/2016)

Carme Balcells i Segalà va néixer a Les Olugues, a La Segarra, el 1930. El 1955, quan feia uns anys que s’havia traslladat a Barcelona, va conèixer Joan Ferraté, Gabriel Ferrater, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barral i Josep M. Castellet, entre altres, i començà a treballar a l’agència literària ACER de Vintila Hòria. Més endavant marxà a París i creà la seva pròpia agència: Agència Literària Carmen Balcells. Començà a gestionar els drets de traducció de Seix Barral i el 1991 creà RBA edicions, inicialment una empresa de publicacions de quiosc i de revistes, que el 1998 es converteix en editorial.

En reconeixement a la seva tasca d’agent i de “descobridora” d’escriptors llatinoamericans com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende, Pablo Neruda, Adolfo Bioy Casares, entre d'altres i d’autors castellans com Vicente Aleixandre, Camilo José Cela, Ana María Matute o Manuel  Vázquez Montalbán, molts autors li han dedicat obres o bé l’han convertit en personatge de les seves novel·les. Ha estat reconeguda la seva tasca de defensa dels drets dels autors.

Ha rebut nombrosos premis i distincions, com ara la Medalla d’Honor de Barcelona, el doctorat Honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona o la Creu de Sant Jordi.

La Biblioteca de Catalunya conserva una part de documentació pot tenir interès per als estudiosos de Salvador de Madariaga. Molt recentment el Ministerio de Cultura, Educación y Deporte ha adquirit la gran part del seu arxiu i documentació.

Viquipèdia

Fons Agència Literària Carmen Balcells a la Biblioteca de Catalunya