Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Llull, Ramon, 1232-1316


(Actualització 05/01/2021)

Ramon Llull (Palma, 1232-1316). Escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner. Nascut en el si d’una família de la noblesa catalana, experimentà, cap al 1263, un seguit d’experiències místiques que el portaren a abandonar la seva posició social i la seva família, per dedicar la seva vida i la seva obra a la conversió d’infidels a la fe cristiana. A tal fi, inicià un període d’aprenentatge autodidacta que inclogué l’estudi de l’àrab.

Experimentà una revelació divina d’acord amb la qual concebé el conegut com a Ars o Art lul·liana, un sistema filosòfic que li permetria evidenciar la veritat del cristianisme als infidels, i que reescriví diversos cops per tal de fer-lo més comprensible. Viatjà pel nord d’Àfrica, el Pròxim Orient, França i Itàlia, i escriví un considerable nombre d’obres en català, llatí i àrab.

La prosa de Llull, elegant i moderna per l’època, conté solucions lèxiques i sintàctiques rellevants per al desenvolupament del català científic i literari. La seva figura i el seu pensament comptà amb multitud de seguidors al llarg dels segles i, des de ben aviat, la seva obra fou traduïda a nombroses llengües.

El Llibre de contemplació en Déu, l’Art abreujada de trobar veritat, l’Arbre de ciència, el Desconhort o El llibre de meravelles són només alguns dels més de dos-cents cinquanta títols que escriví.

Viquipèdia

Fons bibliogràfic Ramon Llull (Universitat de Barcelona)

Digitalització de manuscrits lul·lians (Patronat Ramon Llull)

Ramon Llull im WWW (Universitat de Freiburg)

2015-2016 Any Ramon Llull