Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Leveroni, Rosa, 1910-1985


(Actualització 05/01/2021)

Rosa Leveroni i Valls (Barcelona, 1910-Cadaqués, 1985). Poetessa, bibliotecària i traductora. Publicà els seus primers versos, signats amb inicials, a En Patufet. De 1930 a 1933, estudià a l’Escola de Bibliotecàries, on entrà en contacte amb alguns dels intel·lectuals més importants de l’època com ara Lluís Nicolau d’Olwer, Carles Riba, Rafael Campalans o Ferran Soldevila. Aquesta etapa resultarà cabdal en la seva formació intel·lectual i personal.  

De 1933 a 1939, treballà a la Biblioteca de la Universitat Autònoma de Barcelona (denominació, aleshores, de la Universitat de Barcelona). Durant la Guerra Civil cursà dos cursos de la carrera de Filosofia i Lletres. El 1938, publicà el seu primer llibre de poesia, Epigrames i cançons, amb pròleg de Carles Riba, on ja mostrà una poesia conceptualment propera a la del poeta, de to íntim i formalment planera. Durant la postguerra, s’integrà en la resistència cultural, treballant en la represa de la cultura i la llengua catalanes i servint de contacte amb els intel·lectuals de l’exili. No tornà a exercir de bibliotecària.

El 1952, edità Presència i record, el seu segon recull de poemes, amb pròleg de Salvador Espriu. El 1981 aparegué Poesia, amb pròleg de Maria Aurèlia Capmany, que conté tota la seva obra lírica. Col·laborà en les revistes Serra d’or i Ariel, on publicà poemes, contes, traduccions, assaig i crítica literària (sobretot d’Ausiàs March). Menys coneguda fou la seva activitat com a traductora d’autors com T.S. Eliot, Aldous Huxley o Boris Pasternak. Entre els anys quaranta i cinquanta, fou guardonada en els Jocs Florals de la Llengua Catalana celebrats a Londres, París i Cambridge. El 1982 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Morí a Cadaqués el 1985, any en què, pòstumament, es publicà el llibre Contes. Posteriorment, s’han editat, entre d’altres, els epistolaris que l’escriptora mantingué amb Josep Palau i Fabra i amb Ferran Soldevila. La majoria de l’obra en prosa restà inèdita en vida de l’escriptora. Des de 1986, s’atorga el Premi de Poesia Catalana “Cadaqués a Rosa Leveroni”, instituït per l’Ajuntament de la localitat.

A la Biblioteca de Catalunya es conserva el seu fons integrat per llibres i manuscrits, ingressats el 1985 per donatiu i per llegat testamentari, respectivament.

Viquipèdia

Fons Rosa Leveroni a la Biblioteca de Catalunya