Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Arderiu, Clementina, 1889-1976


(Actualització 16/05/2024)

Clementina Arderiu i Voltas (Barcelona, 1889-1976). Poetessa. Estudià llengües, música i piano i aprengué l’ofici patern d’argenter. El 1911, publicà el seu primer poema a la revista Puigmal de Ripoll i, poc després, ja fou inclosa en dues antologies de poetes catalans. El 1916 es casà amb Carles Riba i publicà el seu primer llibre de poemes, Cançons i elegíes.

El 1920 aparegué el seu segon poemari, L’alta llibertat i el 1936, Poemes, un recull de les dues obres anteriors més la nova Cant i paraules. Durant els anys vint, el matrimoni Riba-Arderiu viatjà per Alemanya, França, Grècia i Itàlia per completar els estudis de Riba.  El 1939, emprengueren camí a França, cap a un exili del qual no tornaren fins el 1943. A partir de l’aleshores, tingueren un paper actiu en la resistència cultural al règim.

El 1946 publicà Sempre i ara, que ja el 1938 havia guanyat el Premi Joaquim Folguera. Sis anys més tard, aparegué Poesies completes, amb pròleg de Salvador Espriu. El 1959, any de la mort de Carles Riba, publicà És a dir (1959), recull de poemes prologat per Joan Fuster, amb el qual guanyà els premis Óssa Menor (1958) i Lletra d’Or (1960).

L’esperança, encara (1969), prologat per Joaquim Molas, fou el seu darrer poemari. A Obra poètica, editada el 1973, s’aplegaren tots els seus anteriors llibres.

La seva obra poètica, influenciada principalment per Josep Carner, Jacint Verdaguer o el mateix Carles Riba, incorporà tant elements del noucentisme com dels moviments d’avantguarda. Fou una de les poques poetesses autora de peces poètiques per a goigs. El dolor, l’angoixa, la tristesa però també l’amor, la fe o l’alegria foren alguns dels motius presents en els seus poemes.

L'Arxiu Nacional de Catalunya conserva una gran part de la documentació textual de Carles Riba i Clementina Arderiu.

A la Biblioteca de Catalunya es conserva, en cessió de dipòsit, la biblioteca Riba-Arderiu procedent de l’Institut d’Estudis Catalans, formada per uns 2.000 volums, i uns 250 més donats per la família. Existeix, també, un fons de manuscrits format per notes intercalades en els llibres i altres documents de diversa procedència.

Viquipèdia

Fons Carles Riba-Clementina Arderiu a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Biblioteca Riba-Arderiu a la Biblioteca de Catalunya