Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Pedreira, Josep, 1917-2003, editor


(Actualització 26/01/2017)

Josep Pedreira i Fernández (Barcelona, 1917-2003) fou un editor i escriptor català.

Era  fill de pares gallecs establerts al barri de Sants, estudià comerç i  lluità en la guerra civil espanyola.El 1949 creà els Llibres de l'Óssa  Menor, una sèrie eclèctica de poesia catalana on hi publicaren Carles  Riba, Salvador Espriu, Pere Quart i Miquel Martí i Pol, entre molts  altres. Posteriorment creà el premi Óssa Menor de poesia, succeït pel  premi Carles Riba, i el 1959 creà la col·lecció Les quatre estacions, on es publicaren obres de Gabriel Ferrater, Marià Manent, Josep Palau i Fabre i Francesc Parcerisas,

Fou  bibliotecari de l'Ateneu Barcelonès del 1981 al 1983. El 1985 va rebre  la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya pel seu impuls a la  nova poesia catalana de la postguerra i més tard Premi Jaume I  d'Actuació Cívica Catalana. Fou membre de l'Associació d'Escriptors en  Llengua Catalana.

Els hereus de Josep Pedreira van fer donació del  seu llegat a la Càtedra Jordi Arbonès que el va dipositar a la  Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Viquipèdia

Fons personal Josep Pedreira (documentació professional) (Universitat Autònoma de Barcelona)

Qui és qui (Institució de les Lletres Catalanes)

Lletra: literatura catalana a Internet