Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Agustí, Ignasi, 1913-1974


(Actualització 04/04/2016)

Ignasi Agustí i Peypoch (Lliçà del Vall, 1913-Barcelona, 1974). Novel·lista, periodista, poeta i editor. Durant els anys trenta s’inicià com a escriptor en català de poesia, teatre i narració. El 1937 col·laborà amb Josep Vergés en la fundació de la revista Destino. Acabada la guerra reprengué l’activitat literària, ara en castellà, destacant la seva obra Mariona Rebull (1943) que forma part del conjunt de novel·les aplegades dins la sèrie titulada La ceniza fue árbol, i que il·lustra la història d’una família burgesa barcelonina des de final del segle XIX fins a la Guerra Civil Espanyola. Dirigí l’editorial Destino, el diari barceloní Tele/express, fou un dels creadors del premi literari Eugenio Nadal i presidí l’Ateneu Barcelonès entre 1962 i 1971.

El 1958 es féu càrrec de la llibreria editorial Argos, on consolidà un bon catàleg de títols d’entre els quals destaquen obres com ara Más brillante que mil soles de Robert Jungk, l’enciclopèdia Focus, Ciudades en España d’Eugenio Nadal o la reedició de la seva Mariona Rebull. L’any 1970, per raons de salut, Agustí deixà la propietat d’Argos. A més, com que la majoria de les accions eren en mans del Banc de Madrid de l’empresari Jaume Castell, el seu poder decisori com a editor i llibreter havia minvat radicalment.

La Biblioteca de Catalunya conserva el seu fons personal, que conté documentació personal manuscrita i mecanografiada, fotografies, condecoracions, enregistraments sonors i audiovisuals i llibres impresos.

Viquipèdia

Fons Ignasi Agustí a la Biblioteca de Catalunya

Exposició "Ignasi Agustí i la ciutat convulsa" a la Biblioteca de Catalunya