Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Barcelona, 1867-1981

Montaner y Simón


(Actualització 16/05/2024)

Fundada per Ramon Montaner i Vila i Francesc Simón i Font l’any 1867, fou una empresa que se situà al capdavant de la indústria editorial catalana i de l’Estat espanyol i fins a mitjan segle XX fou un referent també en l'àmbit internacional.

Les edicions, de temàtiques tan diverses com història, literatura, geografia i viatges, ciència o la mateixa Bíblia, sobresurten per la gran qualitat de la impressió i el preciosisme en les il·lustracions. La llengua de les publicacions fou sempre el castellà i estaven adreçades a un públic burgès i benestant. La seu de l’editorial fou un dels primers edificis del modernisme barceloní construït per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Aquest edifici fou declarat bé d’interès nacional en la categoria de monument històric l’any 1993. Des de 1990 s’hi troba la Fundació Antoni Tàpies.

+ informació

Consulteu el fons

Fons Montaner y Simón a la Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya conserva documentació pertanyent a l’antiga editorial Montaner y Simón procedent de la compra d'autògrafs Borràs (cartes, contractes, factures, llibres de comptes...). Aquest fons es complementa amb el fons de catàlegs d’editors de la BC.

Fons Montaner y Simón al Museu del Disseny de Barcelona

El Museu del Disseny de Barcelona conserva documentació de caràcter administratiu i comptable corresponent al període 1847-1948.

 

Quant a material gràfic la BC conserva més d'un centenar de matrius  xilogràfiques, algunes tallades en boix de Romania, que són una mostra  excepcional del treball artístic d'aquesta empresa. També la Biblioteca Museu Víctor Balaguer conserva materials.

Matrius xilogràfiques

Matrius xilogràfiques -- Autoria catalana

Catàlegs d’editors de la col·leccio  Bergnes de las Casas (Biblioteca de Catalunya)

Catàlegs d'editors de Catalunya fins 1939 (Biblioteca de Catalunya)

Fons de matrius xilogràfiques a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, Vilanova i La Geltrú

Més informació i documentació sobre l'obra produïda


Bellver, Laura. La Editorial Montaner y Simón (1868-1981): el esplendor del libro editorial ilustrado (1868-1922). Barcelona: Universitat de Barcelona, 2017.

Fundació Antoni Tàpies

Llanas, Manuel. L'Edició a Catalunya. Segle XIX. Barcelona: Gremi d'Editors de Catalunya, 2004.

Llanas, Manuel. L'Edició a Catalunya.Segle XX (fins a 1939). Barcelona: Gremi d'Editors de Catalunya, 2005.

Museu del Disseny de Barcelona

Pardo Herrero, Pilar. El diccionario enciclopédico hispano-americano de Montaner y Simón: a propósito del léxico de la ciencia y de la técnica. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2013.