Data inici: 08/04/2014 Data final: 24/04/2014
Lloc: Espai Zero
Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.
Comissariat:
Roser Pintó Fàbregas
Pilar Estrada Bonell
Unitat Gràfica de la BC
Arts Libris, Fira Internacional del Llibre i Edicions d’Art, Fotografia i Disseny de Barcelona, que se celebra coincidint amb la diada de Sant Jordi, del 23 al 27 d’abril, enguany arriba a la 5a edició. L’espai Arts Santa Mònica acull més d’un centenar d’expositors entre galeristes, editors, tallers artesans, llibreters i escoles d’art i disseny.
L’any passat, en el marc d’aquesta fira i per primera vegada, es van atorgar els premis Arts-Libris-Fundació Banc de Sabadell entre els participants a la Fira, com a reconeixement a l’excel·lència del llibre, les edicions d’art, fotografia i disseny.
El jurat, format per América Sánchez (Artista convidat a Arts Libris 2013), Miquel Molins (Fundació Banc Sabadell), Inka Martí (Escriptora i fotògrafa), Manuel Outumuro (Fotògraf), Eugènia Serra (Directora de la Biblioteca de Catalunya), Vicenç Altaió (Director d’Arts Santa Mònica), Josep Maria Civit (Col·leccionista privat), Antonio Alcaraz (Universitat Politècnica de València), Clara Plasència (Cap de publicacions del MACBA) i Pilar Vélez (Directora de DHUB), va guardonar les obres següents:
Labyrinth: paradise was here nearby, del col·lectiu Albarran-Cabrera, format pels fotògrafs Àngel Albarran i Anna P. Cabrera; es tracta d’una obra de tiratge molt limitat, 25 exemplars, dels quals només 20 són a la venda. És un projecte de Valid Editions, especialitzats en reproduccions fotogràfiques d’alta qualitat des de la seva fundació el 2011, que fan un objecte d’art de cada portafoli.
Lubok és una sèrie de llibres d’artista publicada a Leipzig des del 2007 per l’editor Christoph Ruckhäberle, que és distribuïda a Catalunya pel club de col·leccionistes d’obra gràfica original “Círculo de Arte”. Els lubki (plural de “lubok”), impresos de baix cost del mercat rus del s. XIX, donen nom a l’editorial alemanya, que estampen els documents en una premsa Präsident de 1958. Els tiratges, que sovint arriben als 1500 exemplars, permeten preus força competitius. El resultat és una col·lecció amb unes característiques físiques molt marcades: portades acolorides i contingut il·lustrat en blanc i negre (majoritàriament), amb absència total del text.
Dibuixos de veu de Perejaume, publicat pels editors d’obra gràfica Murtra, especialitzats en llibres d’artista, principalment en gravat calcogràfic. Generalment els llibres de bibliòfil són el resultat de la col·laboració entre un artista gràfic i un escriptor, però en aquest cas el mateix artista també n’escriu el text. Aquest llibre d’artista obre la nova col·lecció “La lletra pintada” amb un tema proposat per Perejaume que parteix d’un impossible: la materialització del so, de la veu, en forma d’imatges.
Geometria còsmica, publicada pel grup d’editors Eldital’ull, format per Alain Chardon, Regina Giménez i Rafel G. Bianchi, especialistes en estampacions litogràfiques. Aquesta obra és constituïda per dues estampes litogràfiques dobles, que originàriament estaven presentades dins un tub i que els autors han qualificat de “llibre per acolorir”, atès que s’inspiren en textos escolars sobre el cosmos dels anys trenta i en propostes cromàtiques de començaments del XIX d’artistes com Sonia Delaunay.
Incís, de Mar Arza, és el catàleg de l’exposició muntada al Museu Molí Paperer de Capellades entre el 24 de març i el 26 de maig de 2013, dissenyat per l’aquí guardonada Ximena Pérez-Grobet. El catàleg de l’exposició, comissariada per Assumpta Bassas i Joana Masó, és a mig camí entre el llibre i el desplegable i presenta les imatges de les obres de l’autora plegades i embolcallades pels textos dels crítics.
Aquestes obres van ser dipositades a la Biblioteca de Catalunya el passat mes de juliol, amb el compromís de constituir la Col·lecció Arts Libris – Fundació Banc Sabadell dins del catàleg de la Biblioteca de Catalunya.