Ponents

Yago Alcover Pujol

Coordinador d'Estudis de Grau d'ESCAC

Graduat a Escac en l'especialitat de Documental i màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporanis per la UPF, s'ha dedicat a la docència des de 2007. Actualment està preparant plaça per al Doctorat en Comunicació a la UPF combinat amb la docència i coordinació de Grau a l'Escac i la realització de projectes de curtmetratge documental en Super 8, 16mm.

Mariona Bruzzo Llaberia

Cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya

Graduada en Història de l’Art per la UB, màster de museografia i museologia per la Universidad de Alcalá de Henares i graduada per l’ESCAC. Tot i que els seus inicis es vincula a la televisió, exercint de càmera, muntadora, i realitzadora, i al cinema, en el camp de la direcció artística, és a la Filmoteca de Catalunya on ha desenvolupat la seva activitat professional. Des del 2002 és la responsable de l’Àrea de Conservació, per passar a ser la Cap del Centre de Conservació i Restauració el 2013. Durant aquests anys totes les seves actuacions han estat guiades per la seva voluntat d’equiparar el cinema als estàndards d’actuació del Patrimoni Cultural; explorant, desenvolupant i implementat principis, protocols i actuacions propers a altres institucions de patrimoni cultural, especialment els museus, però adaptant-los a les particularitats del fet cinematogràfic. Així, va implementar a l’Arxiu de la Filmoteca, el mateix sistema de gestió dels museus de Catalunya, el DAC; per més endavant passar al Mobydoc, sistema utilitzat per La Réunion des Musées Nationauxs a França. Finalment el 2011, la Col·lecció Fílmica va ser declarada Patrimoni Cultural Català.

David Cárceles

Director d'operacions de Deluxe

Lluís Carrizo Martínez

Director, guionista, realitzador, muntador i dramaturg

Llicenciat en Ciències de la Comunicació per la UAB. El 1992 comença a dirigir programes de ràdio. Els anys següents escriu ficcions i articles culturals i s'inicia en el món de l'audiovisual. El 1998 escriu i dirigeix els curtmetratges Soledad i Esquerdes. L'any següent escriu i dirigeix l'obra teatral Suites de Nit. L'any 2000 treballa com a ajudant de direcció per diversos programes de TVE. Des de llavors i fins el present, escriu guions, contes curts i col·labora a diferents mitjans culturals. L'any 2005 funda l'empresa de comunicació CALIDOSCOPE que dirigirà durant 4 anys. El 2009 torna a la televisió com a director, realitzador i guionista on treballa a múltiples documentals. Els darrers dos anys els consagra a dirigir i co-guionitzar per Discovery la sèrie España después de la guerra i el documental Generalísimo, la vida de Franco en color. També ha escrit i dirigit l’obra teatral 3.2.1. i l’espectacle benèfic Ferran Adrià i la Fàbrica del Menjar Solidari. Els darrers anys ha exercit com a docent de diversos tallers d'història del cinema i també de reportatge televisiu per la UPF.

Enric Enrich Muls

Advocat 

Exerceix a Barcelona des de 1980. Especialitzat en dret mercantil, internacional i dret de la propietat intel·lectual i imatge, matèries sobre les quals imparteix classes i escriu. Representa a clients nacionals i estrangers als diversos sectors de l’entreteniment i les indústries culturals, com musical (artistes/autors/discogràfiques/editorials/promotors), audiovisual, disseny, fotografia, arquitectura, arts en general, esports i mitjans de comunicació, en tot el relacionat amb la protecció de drets, negociació, redacció de contractes i resolucions de conflictes. Actualment exerceix a Enrich Advocats.

Vicent Falomir Delcampo

Director de la Biblioteca de la Universitat Jaume I de Castelló

 Doctor en Geografia e Història per la Universitat de València. Facultatiu d’Arxius i Biblioteques. Director de la Biblioteca de la Universitat Jaume I i professor associat de l’àrea de Biblioteconomia i Documentació. Les línies de treball e investigació són les biblioteques universitàries, la qualitat, gestió de la informació i els projectes digitals. En l’àmbit de la docència imparteix classes en Grau i Màster, també participa en els cursos transversals organitzats per l’Escola de Doctorat UJI adreçats als doctorands. A més, és director del curs de postgrau propi UJI “Nuevas Tendencias en Gestión de la Información” on line.

Enric Giné

Responsable de Tasso Laboratori de so

Enginyer Superior de Telecomunicacions especialitzat en Imatge i So (Enginyeria La Salle, Barcelona), Grau Mig de Piano (Conservatori del Liceu, Barcelona), màster en Sound and Music Computing (SMC/UPF) i en Xarxes i Serveis de Telecomunicacions (MXST, Enginyeria La Salle, URL). Format en tecnologia i tècnica de l'enregistrament i en restauració sonora al British Library Sound Archive (2009) mitjançant una beca otorgada per la UPF. Combina la pràctica professional en els àmbits de la restauració i l’enregistrament de música clàssica amb la docència de grau i postgrau al departament de Sonologia de l'ESMUC i al Music Technology Group (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra, així com la formació especialitzada en restauració sonora (cursos específics per a la UB, BNE, AEDOM, etc.). L’empresa Tasso Laboratori de so, fundada l’any 2010 té  l’objectiu d’especialitzar-se en la digitalització i post-producció de  documents sonors sensibles pel seu valor històric i cultural, des de  formats analògics (discs de pedra, bobines. etc.) a documents digitals  d’origen (born-digital data).

Marta Insúa Berdún

Advocada especialitzada en dret audiovisual i mitjans de comunicació

Llicenciada en Dret per la UB va fer un postgrau a la UOC en Periodisme Digital i un màster en Legislació i Comerç Internacional del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Des de 2013 ocupa el lloc de Responsable del Servei d’Assessoria Jurídica de La Xarxa (societat mercantil limitada de capital íntegrament públic de la Diputació de Barcelona creada per a la gestió del servei públic de caràcter econòmic de suport i foment de la comunicació audiovisual local). També és presidenta de la secció del Dret de la Propietat Intel·lectual i Drets d'imatge del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

Annemieke de Jong

Responsable de Preservació Digital N.I. Sound & Vision (Països Baixos)

És responsable del desenvolupament de la política estratègica i tàctica per a la conservació a llarg termini i l’accés sostenible a les col·leccions a l’arxiu digital de Sound and Vision (Països Baixos). Des de fa molts anys, desenvolupa, documenta i difon el coneixement en el seu camp sobre tots els aspectes de l’arxivatge AV, com ara metadades, estàndards, modelatge d’informació i preservació digital. És responsable de la certificació per part d’organitzacions externes, l’arxiu digital integral com a dipòsit digital de confiança. També té diverses publicacions al seu nom.

 

Mikko Kuutti

 Director adjunt National Audiovisual Institut, KAVI (Finlàndia)

Ignasi Labastida i Juan

Promotor de Creative Commons. Responsable Unitat de Recerca i Innovació del CRAI de la UB

Es doctorà en Física a la Universitat de Barcelona i és responsable de la Unitat de Suport a la Recerca del CRAI de la mateixa universitat, on dirigeix l'Oficina de Difusió del Coneixement. Des de l'any 2003 va liderar el projecte Creative Commons a Catalunya i Espanya. Ha promocionat i contribuït en la creació de material de formació sobre ciència oberta. Des del març de 2019 presideix la Junta de SPARC Europe.

Àngela Martínez

Cap del Servei Audiovisual CCCB

Llicenciada en Història de l’Art (UB) i diplomada en Cinematografia (CEI-Barcelona), ha treballat com a freelance en diferents produccions cinematogràfiques i ha desenvolupat tasques de producció a Espanya i com a assistent de coordinació de postproducció a Los Angeles (EUA); documentalista audiovisual per a la producció de programes de televisió i documentals, per a la mediateca dels Estudis de Comunicació Audiovisual de la UPF; documentalista i coordinadora d’audiovisuals de diverses exposicions; documentalista i coordinadora del projecte de Videoteca Informatitzada de Barcelona (VIBA), dirigit per Manuel Huerga (1991-1993). Ha estat professora de l’assignatura Producció i Edició de Vídeo Multimèdia del primer curs del Graduat Multimèdia a l’Escola Multimèdia de Terrassa (Fundació Politècnica de Catalunya) i de l’assignatura de Llenguatge Audiovisual per als estudis de Graduat Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Des de 1994 dirigeix el Departament Audiovisual i Multimèdia del CCCB.

Ramón Martos

Director General de Deluxe

Ariadna Matas Casadevall

Assessora de Polítiques Junior, Europeana

És especialista en drets d'autor i assessora Europeana en aquesta matèria per afavorir l'increment de col·leccions d'institucions patrimonials disponibles per a la reutilització. Abans de treballar per a Europeana treballava per a la Federació Internacional d'Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques, la IFLA. Va estudiar dret a la Universitat Pompeu Fabra, va fer un intercanvi amb la Universitat de Mannheim a Alemanya i es va especialitzar en drets d'autor amb un màster a Estrasburg, França.

Imma Navarro i Molleví

Cap de l’Àrea d’Imatges, Gràfics i Audiovisuals de l'Arxiu Nacional de Catalunya 

Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona, màster d’arxivística i postgraduada per l’escola d’arxivística en Gestió de documents electrònics. L’any 1993 va ingressà al cos d’arxivers de la Generalitat de Catalunya i des d’aquell moment treballa a l’Arxiu Nacional de Catalunya, on s’ha encarregat, com a cap de l’Àrea d’Imatges, Gràfics i Audiovisuals, de la recerca i recuperació de fons de documentació no textual, especialment fotogràfics i gràfics, però també sonors i audiovisuals que, pertanyents al patrimoni català es trobin en perill de conservació.

Imma Rull Perelló

Responsable d’Eines digitals i Organització del Departament de Documentació de TV3

Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la UB i llicenciada en Documentació per la UOC. Des de l’any 1983 treballa al Departament de Documentació de TV3, primer com a secretària, després com a documentalista, l’any 2003 com a Responsable de Digitalització i Videoteca i actualment Cap d’Eines Digitals i Organització. Des de l’inici de la digitalització de tot el circuit de productes de la Televisió l’any 2001, que va des de la ingesta, producció, emissió, arxiu i recuperació de l’arxiu, ha estat participant en el projecte, disseny i implementació del Digition Suite, sempre des de la vesant de l’arxiu digital. Ha participat en la formació per la consulta i ús de l’arxiu digital, dels usuaris d’altres departaments així com també del personal de les delegacions de TVC, mostrant com els documentalistes indexen i descriuen l’emissió a l’arxiu, i com els usuaris la poden recuperar, per utilitzar-la en altres produccions. També ha format als documentalistes i auxiliars de documentació en l’ús d’I-News en relació amb l’arxiu digital.

Juan Carlos Tous

CEO i fundador de FILMIN i CAMEO

Emprenedor fet a si mateix, nascut a Barcelona el 1961 ha desenvolupat tota la seva carrera al sector de l'entreteniment on després de passar per FILMAX i per  la direcció general de MANGA FILMS, va decidir donar forma al seu caràcter emprenedor fundant en 2003 CAMEO MEDIA, empresa considerada líder en la distribució de cinema independent en DVD i Blu Ray a Espanya. El 2007, i davant el repte que representaven les noves formes de distribució, va fundar el portal FILMIN referent a Espanya de la distribució de cinema independent a través d'Internet. Actualment exerceix funcions de CEO en CAMEO i FILMIN.

Margarida Ullate i Estanyol

Directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya

Directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya des del 1996. Prèviament, havia exercit de bibliotecària a la Biblioteca Bergnes de las Casas i a l’Arxiu del Gran Teatre del Liceu. El 1994 fou contractada per la Cambridge University Library per inventariar el fons personal del compositor Robert Gerhard. Ha estudiat el grau professional de piano a l’Acadèmia Marshall i és llicenciada en Documentació per la Univeristat de Barcelona. El 2006 va cursar el postgrau en “Gestió d’Empreses en la Indústria de la Música” a la UPF. És membre de l’Asociación Española de Documentación Musical (AEDOM) i de la International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA).

Ricard de la Vega Sivera

Cap de Càlcul i Aplicacions del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)

Enginyer tècnic en informàtica de gestió per la UPC, superior per la UOC, màster en emprenedoria al Tecnocampus de Mataró i postgrau en big data per la UPC. Treballa des de fa més de 16 anys al Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), on ara és el cap de Càlcul i Aplicacions de l'Àrea TIC.

Jordi Vidal Amorós

Responsable de postproducció de Films 59

Ajudant de direcció cinematogràfica. Responsable dels materials audiovisuals de l'arxiu de la productora Pere Portabella - Films 59.