Apareguda en plena 1a Guerra Mundial, fou testimoni des de l’altra banda de l’Atlàntic de la dictadura de Primo de Rivera, de la 2a República i de la dictadura franquista. També fou portaveu del món artístic i cultural català tant dels catalans emigrats com dels que des de Catalunya difongueren el seu art i el seu saber més enllà de les fronteres.
Entre els col·laboradors literaris i catalanistes trobem els noms de Esteve Albert i Corp, Josep Alemany i Borràs, Josep M. Batista i Roca, Maria Gràcia Bassa Rocas que signava amb el nom Gràcia B. de Llorens, Jordi Arbonès, Víctor Castells, Lleó Fontova, Francesc Masferrer i molts d’altres.
La revista era mensual, de format fol i d’entre 15 i 20 pàgines per número. La paginació és continua des de la pàgina 1 a la 10860, fet poc usual en aquest tipus de publicació. La seva presentació és molt acurada, tal com es proposaren els seus fundadors amb l’ànim de superar les revistes coetànies. Dels números 1 al 19 el títol apareix escrit com “Resurgiment” i a partir del número 20 canvia a “Ressorgiment” per tal d’adaptar-se a les normes ortogràfiques de Pompeu Fabra. Des del número 621 d’abril de 1968 introdueix, amb un cos de lletra força més petit, el títol en castellà “Resurgimiento” que es manté fins al darrer exemplar. Tipogràficament va evolucionar d’acord amb els temps.
La il·lustració de la coberta, ocupa a partir del segon any un paper rellevant. Va ésser encarregada a distints artistes, fins a un total de 24, que li aporten valua gràfica i ens permeten veure tendències artístiques ben diverses, així trobem a Joan Vila i Pujol (Joan d’Ivori), Feliu Elias i Bracons (Apa), Pompeu Audivert, Francesc Domingo o Lluís Macaya, entre d’altres. Les corresponents als anys 30 són amb tinta de color. És una revista amb força il·lustracions, la majoria de les quals corresponen a fotografies de paisatge i de persones representatives de la cultura i de la política, també amb reproduccions d’obres de pintors catalans i algun gravat.
Publicà números extraordinaris i se suposa que alguns suplements, atès que la col·lecció de la Biblioteca de Catalunya en conté un al número 47 de 1920, amb un format més petit i en paper de més baixa qualitat, amb la traducció al castellà del número en català, que relata l’arribada del mariscal Joffre a Barcelona i els aldarulls policials que hi van haver. Aquest suplement està relligat dins del mateix volum.
La col·lecció de la Biblioteca de Catalunya es conserva completa, relligada i en un bon estat de conservació.
Citació bibliogràfica
Ressorgiment. – Any 1, núm. 1 (1916)-any 57, núm. 677 (1972). – Buenos Aires : [s.n.],
1916-1972 ( [Buenos Aires] : Impr. Fontana). – 47 vol. : il. ; 32 cm. Mensual
TOP: 05(82.12)Res Fol
Enllaços relacionats
Història dels catalans a l'Argentina a la BC
Revistes catalanes publicades a l'Argentina a la BC