Matriu d’una pàgina d’un Catecisme. Segle XVI. Planxa tabel·lària de fusta de perera. R.P. 508
Matriu d’una pàgina d’unes Beceroles (II). Segle XVI. Planxa tabel·lària de fusta de cirerer R.P. 327.
La Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya conserva tres matrius tabel·làries per a llibres (per a altres tipus d’estampes n’hi ha més), dues corresponents a dues pàgines de beceroles i una a una pàgina de catecisme, totes tres encara en lletra gòtica i datables al segle XVI. Una quarta matriu d’aquesta mena, la RP 592, va arribar a la nostra col·lecció molt deteriorada. Les quatre peces provenen del fons Abadal, els importants xilògraf i impressors barrocs de Moià i Manresa, dels que la Unitat Gràfica té tot el fons xilogràfic des de 1924, però els membres d’aquest llinatge en realitat no les varen produir sinó que les tenien en poder seu en haver aprofitat, com era freqüent, el fons d’una impremta anterior desapareguda.
Matriu d’una pàgina d’unes Beceroles (I) Segle XVI Planxa tabel·lària de fusta de cirerer. R.P. 509.
Aquestes peces singularíssimes si no foren destruïdes al llarg dels segles va ser perquè en esdevenir inusitades hom les va reciclar gravant-hi una altra cosa al revers de la fusta, i així es varen mantenir com a imatges de repertori, cada cop més antiquades però mai rebutjades per la imprenta que les tenia, bé per inèrcia bé per conservadurisme. Per això, la que porta el registre 509 té una estranya figura bicèfala amb cua al dors, la 327 hi té una Santa Rita, i al revers de la 508 hi ha una Mare de Déu de Loreto. La quarta peça només conserva en relatiu bon estat, precisament, la imatge una parella de dames- que hom hi va gravar al darrera.
Avui, però, el que singularitza aquests blocs de fusta no són aquestes imatges, valuoses però més comunes, que hi varen ser incises entre els segles XVII i XVIII, sinó els pans de lletra anteriors fets per a ser estampats, amb les primeres lletres ensenyades als infants o uns quants preceptes de l’Església, relíquies extraordinàries i molt excepcionals a nivell mundial d’una peculiar manera de manufacturar llibres pròpia dels orígens de la impremta.
La col·lecció de matrius de gravat, xilogràfiques, calcogràfiques i algunes litogràfiques, de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya voreja de les dotze-mil peces i és la més nombrosa de l’Estat espanyol. Aquestes matrius que avui mostrem són sens dubte les més interessants de tot aquest conjunt excepcional.
Citacions bibliogràfiques
Matriu d’una pàgina d’unes Beceroles (I)
Segle XVI.
Planxa tabel·lària de fusta de cirerer.
R.P. 509.
Matriu d’una pàgina d’unes Beceroles (II).
Segle XVI.
Planxa tabel·lària de fusta de cirerer.
R.P. 327.
Matriu d’una pàgina d’un Catecisme.
Segle XVI.
Planxa tabel·lària de fusta de perera.
R.P. 508