A Catalunya va haver-hi un primer intent d’introduir-hi la litografia l’any 1815. Josep March, antic alumne de l’Escola de Dibuix de la Junta de Comerç, la Llotja, entre 1802 i 1806, on esdevingué especialista en pintura de flors, fou el primer que, temps després de la seva època d’estudiant, assajà la tècnica litogràfica al nostre país. N’és testimoni un article que la revista “Memorias de Agricultura y Artes”, que la mateixa Junta de Comerç publicava a Barcelona, dedicà al nou art de la litografia l’any 1815, en el que s’explica l’assaig que March ja havia fet d’aquesta tècnica, quan reproduí per mitjà d’ella l’escut de l’esmentada Junta, després d’haver-se procurat pedra no del tot idònia de Montjuic i d’altres muntanyes properes a Barcelona, i haver elaborat amb èxit tinta i llapis litogràfics.
Les proves que March va fer aleshores no varen tenir continuïtat, però el mateix March el 1819, esperonat pel viatge d’estudis que José Maria Cardano havia fet a París i a Munic, subvencionat pel govern espanyol, per a practicar la nova tècnica, insistí davant la Junta de Comerç sobre la importància d’aquesta tècnica i el matiner interès que la Junta mateixa havia tingut en donar-la a conèixer a través de l’esmentat article de les “Memorias...”.
En aquest cas la Junta de Comerç, que normalment jugà una tasca tan positiva en el desenvolupament tècnic i cultural del país, no tingué la clarividència de tirar endavant el projecte de March, que en el futur tindria una només discreta carrera de litògraf, quan aquesta tècnica ja s’havia implantat al nostre país de la ma d’altres litògrafs.
El que ningú li pot treure a March, de moment, és l’honor d’haver estat l’autor de la primera estampa litogràfica realitzada a Catalunya i a tot l’estat espanyol, estampa que es conserva a la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya.
La presència d’aquesta peça singularíssima sol eclipsar-ne una altra, també a la Biblioteca de Catalunya, una litografia igualment molt primerenca realitzada al nostre país. Es tracta del plànol d’un artilugi mecànic i el seu autor és Cristòfol Montiu, un clergue de Cervera, que el 1818 utilitzà pedra del voltants de la seva vila per a il·lustrar una memòria tècnica.
Aquestes dues peces formen part de la col·lecció d’incunables litogràfics existents a la Biblioteca. Solen anomenar-se així les estampes litogràfiques anteriors a 1825, i la biblioteca en té vint-i-nou, moltes de les quals són conjunts integrats per diverses estampes diferents, el que dóna un total d’una vuitantena d’estampes d’aquest tipus.
Citació bibliogràfica
March, Josep
A la Real Junta de Comercio de Cataluña. [Barcelona : s.n., 1815]. -- 1 estampa, litografia ; 22 x 16 cm
Es tracta de la 1ª prova litogràfica coneguda a l'Estat Espanyol
TOP: XIV.5 BC R.E. 27022
Enllaços relacionats
El gravat català al catàleg de la BC
Litografia catalana al catàleg de la BC