Vine a la festa!

Cartell Vine a la festa!

Fecha inicio: 18/07/2022 Fecha final: 10/09/2022

Lugar: Espai Zero

Horario: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes 23 i 30 de juliol, 6 d'agost i 3 i 10 de setembre, de 10 a 14 h

Comisariado: Mercè Comas i Marga Losantos
Servei d’Accés i Obtenció de Documents

Vídeo de l'exposició  

1 - Veniu a la festa: programes de festa major - Documents

2 - Vine a la festa - Documents

3 - A la festa no hi pot faltar el ball - Documents

4 - Toquem música a la festa! - Documents

5 - Posem música a la festa! - Documents

6 - La festa en els fons fotogràfics de la BC - Documents

Però, com que sense fer res sembla que no es pot viure, els homes s’han empescat els divertiments i les festes, que són el sistema de fer alguna cosa dintre de l’oci. I una de les invencions més fortes és la de les festes majors” 

(“Les festes de l’agost” Josep M. De Sagarra, de Cafè, copa i puro )

La festa neix de la naturalesa social de l’ésser humà, que al llarg dels segles ha celebrat les collites, la vida i la mort i ha honorat els deus i els difunts. Les celebracions sovint han anat lligades al cicle de la vida i al pas de les estacions. Les diferents cultures han begut de les festivitats antigues, tot afegint-hi elements propis, ja fossin religiosos, culturals o socials. En totes elles, i des d’èpoques molt remotes, hi trobem rastre de les celebracions, i des que existeix la impremta aquest rastre perdura en forma de documents. Les biblioteques nacionals tenen la missió de recollir-los i conservar-los, perquè constitueixen el patrimoni bibliogràfic i documental del territori, i expliquen com és la gent que l’habita, què mengen, quina música els agrada, com viuen, els costums que tenen, etc. 

Una de les activitats humanes on es poden trobar reunits més elements que ens defineixen són les festes, especialment les locals, que serveixen per diferenciar una població respecte a d’altres, i en reforcen la identitat i generen comunitat. A les festes hi trobem música, enregistrada o impresa, literatura popular com els goigs, auques o romanços, menges tradicionals, vestits típics, balls, activitats festives diverses. Són una de les màximes representacions de la manera de ser d’un poble. Molts d’aquests elements són representats de forma gràfica o impresa en forma de partitura, gravat, fulletó, disc, etc.

La Biblioteca de Catalunya rep per Dipòsit Legal molta documentació relacionada amb les festes majors actuals: programes de festa, partitures de música popular, enregistraments sonors, cartells, etc. A més, conserva una important col·lecció de documentació més antiga, que sovint forma part dels fons personals: partitures de ball en els fons d’alguns compositors, dibuixos o fotografies en el fons d’un artista, música per a balls festius, etc.

L’estiu és l’època de l’any que convida a la festa, i són molts els pobles i ciutats que les celebren: és quan la nostra terra “s’oblida de tot per vestir-se de cascavells i platerets”, com diu també Josep M. de Sagarra a “Les festes de l’agost”. És per això que hem volgut aprofitar per mostrar la diversitat de documents que conservem al voltant de les festes majors, perquè en gaudiu. Us convidem a venir a la festa.

Volver