La Biblioteca de Catalunya participa en el projecte capdavanter VIAF (Virtual International Authority File)

24/10/2013

La Biblioteca de Catalunya participa en un projecte bibliotecari que internacionalitza els noms en català

La Biblioteca de Catalunya participa juntament amb les principals biblioteques nacionals del món, en el projecte capdavanter VIAF (Virtual International Authority File) dissenyat per poder accedir als principals fitxers de noms i autors en l’alfabet i la llengua preferits per cada usuari.

 

Col·laboració internacional

VIAF és un esforç conjunt de les biblioteques nacionals més importants del món, com la Library of Congress, la Bibliothèque Nationale de France o la British Library, per a la inclusió dels noms i autors en una base global, disponible lliurement a la xarxa. L’objectiu final és que les dades bibliogràfiques arribin a les comunitats d’usuaris independentment de la llengua que utilitzen en les seves cerques.

Com funciona VIAF

VIAF enllaça registres en diferents llengües, escriptures i ortografies rescatant totes les variants que responen a una cerca determinada. Així, doncs, els resultats de la cerca per l’autor “Gaudí, Antoni” seran els mateixos si la cerca es fa per “גאודי, אנטוני,‏” o “ガウディ, アントニ”.  I els resultats de la cerca per “Txékhov”, seran iguals als que es treuen si s’escriu “Chejov”, “Chekhov”, “Чехов”, o el nom d’aquest autor en qualsevol alfabet.

La participació de la Biblioteca de Catalunya

A Catalunya la normalització dels noms es fa a partir del CANTIC (Catàleg d’Autoritats de Noms i Títols de Catalunya) que és un projecte cooperatiu liderat per la Biblioteca de Catalunya on hi participen diverses biblioteques catalanes vinculades al CCUC del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, i altres biblioteques d’àmbit lingüístic català de fora el territori.

La incorporació del CANTIC en aquest projecte internacional, que es porta a terme de forma gradual, és important per a la internacionalització de la bibliografia catalana. Així, amb la incorporació a VIAF dels registres de noms fets per les biblioteques catalanes, es fa un pas més en el posicionament de Catalunya i la llengua catalana en el món.

Per a més informació consulteu el web: http://www.oclc.org/viaf/.

Volver