La Barcelona del baró de Maldà

Fecha inicio: 15/11/2019 Fecha final: 18/01/2020

Lugar: Sala d'exposicions

Horario: De dimarts a divendres, d'11h a 15h i de 17h a 20h. Dissabtes, de 10h a 14h

Comisariado: Reis Fontanals Jaumà, historiadora i arxivera
Amb la col·laboració de Joan Pons i Alzina, historiador i arxiver

Web de l'exposició   Vídeos de l'exposició

Al llarg de cinquanta anys, el noble barceloní Rafael d’Amat i de Cortada, més conegut com el baró de Maldà, va escriure un dietari, anomenat Calaix de sastre, que constitueix un testimoni directe i de gran valor de les convulsions i transformacions de la Barcelona entre els segles xviii i xix. Coincidint amb el bicentenari de la seva mort, la Biblioteca de Catalunya inaugura el divendres 15 de novembre l’exposició “La Barcelona del baró de Maldà”. La mostra, ubicada a la Sala d’Exposicions de la biblioteca, es podrà visitar fins al dissabte 18 de gener. Ha estat comissariada per Reis Fontanals Jaumà, amb la col·laboració de Joan Pons Alzina, ambdós historiadors i arxivers.
El baró de Maldà era un home curiós, que dedicava el seu lleure a passejar, escoltar i difondre les novetats que corrien per la ciutat, anotant al seu diari, en català, tots els fets remarcables, sovint insignificants, que veia o sentia, sense més objectiu que divertir-se i llegir-ho a les amistats i la família. Amb les seves descripcions minucioses, plenes de detalls, va elevar a protagonistes les classes humils i els nombrosos menestrals que poblaven la ciutat. El dietari que va escriure durant mig segle és una de les obres en llengua catalana més rellevants del Vuit-cents i és considerat un precursor del gènere costumista.
L’exposició es planteja com un recorregut pel Calaix de sastre configurat en quatre àmbits, que repassen l’època en què va viure el baró de Maldà a través d’aspectes com els grups socials que vivien a Barcelona, els canvis urbanístics, la indústria i el comerç, l’oci i la cultura, la formació i la gastronomia, una de les aficions predilectes de Rafael d’Amat. Cada àmbit transmet la visió espontània i plena de sentit de l’humor del baró i reflecteix el caràcter espontani, natural i amè que caracteritza la seva escriptura. D’altra banda, els diversos apartats s’il·lustren amb gravats, il·lustracions i altres materials de l’època.
La Biblioteca de Catalunya, a través de la seva política d’exposicions, vol contribuir al descobriment i coneixement del ric i divers patrimoni escrit, musical, sonor, audiovisual i gràfic, que constitueix la seva col·lecció de més de quatre milions de documents. 

Volver