Cartell de l'exposició
Fecha inicio: 27/10/2005 Fecha final: 31/01/2006
Lugar: Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya
Horario: De dilluns a dissabte: de 11h a 20h.Diumenges i festius: de 10h a 15h Tancat: 25 i 26 de desembre de 2005 i 1 de gener de 2006 Concertades per a centres docents:De dilluns a divendres, a les 11:00h i a les 15:30h.
Comisariado: Joana Escobedo
La Biblioteca de Catalunya se suma, en el marc de l’Any del Llibre i la Lectura, als actes commemoratius que festegen el IV Centenari de la publicació de la primera part del Quixot –El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha. Compuesto por Miguel de Cervantes Saavedra. En Madrid: por Juan de la Cuesta, 1605-, que es completà deu anys més tard amb la segona part –Segunda parte del Ingenioso Cavallero Don Quixote de la Mancha. Por Miguel de Cervantes Saavedra, autor de su primera parte. En Madrid: Por Juan de la Cuesta, 1615.
La biblioteca voldria enllaçar aquesta data amb una altra de ben significativa: la data de la mort de l’autor, Miguel de Cervantes Saavedra, esdevinguda el 1616. Amb motiu del tercer centenari, Isidre Bonsoms i Sicart (1849-1922) féu donació a la Biblioteca de la seva col·lecció cervantina, una de les més valuoses –es digué en aquell moment- del món, que hi ingressà el 1915. La ciutat de Barcelona, la ciutat que Cervantes tal vegada havia visitat i que féu visitar al seu personatge a la segona part del Quixot, acull des d’aleshores una magnífica col·lecció bibliogràfica cervantina.
Aquesta exposició es proposa fer conèixer les edicions del Quixot de la Col·lecció Cervantina de la Biblioteca de Catalunya, i difondre, en general, el patrimoni bibliogràfic de la Biblioteca.
Amb aquesta idea, l’exposició s’articularà en dos àmbits:
1) Itinerari bibliogràfic per edicions del Quixot.
2) El Quixot i els llibres.
El primer àmbit comprèn les edicions publicades al llarg del temps i dividides per segles. Es podran veure en aquest àmbit edicions del Quixot coetànies de l’autor, en la llengua original o en traduccions a d’altres llengües, edicions més tardanes, en suports diversos, de tipografia delicada o més convencional, per a públics diferenciats (erudit, estudiós, infantil...), en llengua original o traduïdes a d’altres llengües. S’han complementat les edicions amb obra gràfica i plàstica de diferent tècnica i vocació: aquarel·les i dibuixos originals, matrius xilogràfiques, escultures, retrats...
El segon àmbit exposarà algunes de les obres que Cervantes o el Quixot comenten, esmenten o recreen custodiades en els fons de Reserva Impresa i Col·leccions Especials de la Unitat Bibliogràfica o, en el cas d’Avellaneda, en la mateixa Col·lecció Cervantina. En aquest sentit, hi haurà uns capítols complementaris al discurs expositiu en què intervindran: obres sotmeses a l’escrutini, obres recreades o al·ludides, obres produïdes a la impremta de Barcelona en aquell moment, i el Quixot de Fernández de Avellaneda.
L’exposició es complementarà amb un catàleg il·lustrat i amb unes conferències.