Fecha inicio: 11/07/2013 Fecha final: 11/09/2013
Lugar: Espai Zero
Horario: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h
Comisariado:
Victòria Casals
Vanessa Torres
Ara que som a l’estiu, època d’oci i de vacances, hem cregut interessant de fer una petita mostra on exposar l’evolució del turisme, centrant-nos en el període que abasta des del segle XIX fins als anys trenta del segle XX, principalment al continent europeu i més concretament al nostre país.
Els orígens del turisme es remunten al que s’anomena el Grand Tour, que va tenir la seva època d’esplendor entre mitjans del segle XVII i la dècada de 1840. Especialment popular entre els joves anglesos de classe mitjana-alta, es tractava d’un viatge d’instrucció i intercanvi cultural de llarga durada, que passava per gran part d’Europa, des d’Anglaterra, França o Itàlia, passant pels Països Baixos, Alemanya, Àustria i Suïssa.
Posteriorment, a més de l’enriquiment cultural, en el turisme es buscava el descans, la diversió o la cura de la salut amb un preu a l’abast d’un sector més ampli de la població. En aquest sentit, un personatge cabdal fou Thomas Cook, que l’any 1841 va dur a terme el primer viatge organitzat de la història i el1861 creà la primera agència de viatges, Thomas Cook and Son, actualment encara vigent.
El turisme com el coneixem avui dia neix entre finals del segle XIX i inicis del XX com a conseqüència de la Revolució Industrial, època en què es consolida la classe burgesa, s’amplien les línies fèrries i l’ús del vapor per a la navegació redueix el temps dels desplaçaments. Tot això, juntament amb el creixement del poder adquisitiu i la possibilitat de gaudir de més temps de lleure, fa que viatjar sigui cada cop més assequible a un major nombre de persones.
Els documents triats per a la mostra són un exemple de la diversitat de materials que conserva la Biblioteca de Catalunya. Així doncs, podreu trobar des de guies i plànols dels països iciutats a visitar, fins a documentació de caràcter més personal com ara diaris de viatge i llibretes de notes, o bé records dels viatgers (bitllets, postals, prospectes de llocs visitats, etc.).També hi hem incorporat fullets publicitaris relacionats amb el turisme: creuers, balnearis, excursions i mitjans de transport.
Esperem que aquesta selecció us permeti gaudir d’un viatge al turisme del passat a través d’aquests documents.