Resum de la Jornada de Portes Obertes 2016
Aquest any tots els que realitzàvem activitats per Sant Jordi —especialment els llibreters i venedors de roses, però també nosaltres—vam estar pendents de la previsió meteorològica que, com és tradicional, no acabava de decidir-se.
Finalment, el dia es va llevar net i clar, tot i que les previsions anunciaven pluges a partir del migdia. Les llibreries i les parades de roses es van afanyar a muntar les seves parades, per aprofitar el matí de sol, i a la Biblioteca de Catalunya des de ben aviat també vam començar a preparar les exposicions dels diferents documents que volíem mostrar als nostres visitants.
Fotografia: Biblioteca de Catalunya
A les 10 en punt tot estava preparat. Al peu de l’escala de la Biblioteca ja s’havia format una petita cua, amb els més matiners, que volien gaudir de la visita sense aglomeracions. Els visitants podien escollir entre fer una visita guiada, de 50 minuts, o fer el recorregut per lliure, amb l’ajuda d’un fulletó informatiu.
Fotografia: Biblioteca de Catalunya
Enguany, en ser dissabte, no van venir els grups escolars que acostumen a omplir les sales des de bon matí. En canvi, ben aviat van començar a arribar famílies amb nens que ja portaven els seus llibres de Sant Jordi, parelles, grups d’amics; un públic diferent del que veiem els dies de cada dia.
Fotografia: Biblioteca de Catalunya
A la sala d’exposicions, al peu de l’escala, es podia visitar l’exposició “Ramon Llull: "Ha mester paraules e llibres", que entre altres peces exhibeix el retaule de Ramon Llull que habitualment es troba al Museu del Llibre Frederic Marès.
Desi, Joan. [Ramon Llull] [ca. 1503]. Museu del Llibre Frederic Marès (Biblioteca de Catalunya)
Un cop a dalt els visitants podien veure l’exposició de petit format “Shakesperare entre nosaltres”, per commemorar els 400 anys de la mort de l’autor.
Al llarg del recorregut es trobaven diferents mostres de donatius que han entrat darrerament, com els dibuixos de Carme Solé Vendrell que il·lustren el poema de B. Brecht La croada dels nens, a propòsit de la crisi de refugiats actual o els àlbums de dibuix i d’artista del fons Ràfols Casamada i Maria Girona. També es podia veure una selecció d’obres de Carles Hac Mor, poeta que ens ha deixat recentment i les darreres novetats de l’Hemeroteca.
A la Sala de Lectura General els infants i no tant infants tornaven a gaudir del magnífic desplegable de Joc de Trons, i dels llibres de formats curiosos i colors brillants. Per altra banda, també trobaven una curiosa mostra de llibres daurats i eines d’enquadernació, preparada pels tallers de restauració i enquadernació de la Biblioteca.
La Unitat de Sonors i Audiovisuals també es va voler sumar a la commemoració de Shakespeare i Cervantes, amb una mostra de documents sonors i audiovisuals ben diversa. Per últim, la Sala Cervantina acollia una mostra sobre Cervantes, amb motiu de la commemoració del 4rt centenari de la seva mort.
Al final de recorregut arribava el moment de descansar escoltant petits concerts de pianola. Entre les peces que es van reproduir -amb motiu del centenari de la mort d’Enric Granados- hi havia alguns dels rotlles “d’artista”, impressionats per a la casa Hupfeld per ell mateix.
Fotografia: Biblioteca de Catalunya
Al llarg del dia van passar per la biblioteca 3.345 persones. Més de 700 persones van escollir fer la visita guiada i la resta van fer el recorregut seguint la guía informativa. Aquest any la jornada es va acabar a les 6 de la tarda, perquè la Coral Sant Jordi havia escollit la Sala de Llevant de la Biblioteca per fer el seu tradicional concert de Sant Jordi, que enguany va adoptar un format especial, en homenatge a Cervantes i Shakespeare.
Com a colofó, us convidem a fer una ullada a l'Storify que recull el que s'ha dit a les xarxes socials sobre la Jornada de Portes Obertes.
Marga Losantos
Servei d'Accés i Obtenció de Documents
Comentarios