La Societat de Nacions a la Biblioteca de Catalunya

El 10 de gener de 1920, poc després d’acabar la primera guerra mundial, es constituí la Societat de Nacions, que tenia com a missió el manteniment de la pau mitjançant la solució pacífica dels conflictes i el desenvolupament de les relacions internacionals. Vint-i-cinc anys més tard es va dissoldre perquè no va poder resoldre els greus problemes internacionals, ni va poder evitar la segona guerra mundial. El 1945 es crea l’Organització de les Nacions Unides que n’assumeix les funcions.

Durant els 25 anys d’activitat la Societat de Nacions generà molta documentació, avui de gran interès per als estudiosos. El 1921, la Secció d’Informació de la Societat de Nacions començà a publicar el Résumé mensuel des travaux de la Societé des Nations, amb l’objectiu de “tener constantemente informadas en cada país acerca de las actividades de la Sociedad de las Naciones a las personas que por la índole especial de su posición o de sus estudios están interesadas en el curso de los asuntos internacionales”.

El Résumé tenia una tirada molt restringida, però la Biblioteca de Catalunya, malgrat els seus pocs anys de vida, va ser una de les entitats seleccionades per rebre’l des del començament. És possible que l’explicació es trobi en una carta d’Eugeni Xammar que es conserva a l’Arxiu de la Biblioteca.  Eugeni Xammar, redactor de La Publicidad i El Poble català, corresponsal de guerra per El Día Gráfico i La Publicidad (1914-1918), va viure durant uns anys a Suïssa, com a membre de la Secció d’Informació de la Societat de Nacions. Com a tal, envia una carta a  l’Institut d’Estudis Catalans on els informa que “des del primer moment vaig fer incloure la Biblioteca de Catalunya entre les institucions que deuen rebre el “Résumé” esmentat regularment”.

Així, la Biblioteca de Catalunya va anar rebent el Résumé  --que a  partir de 1922 es publicà també en castellà amb el títol Boletín mensual de la Sociedad de las Naciones--  fins al 1940, moment en que es deixa de publicar. És una col·lecció interessant per resseguir la història de les activitats de l’organització i perquè és difícil trobar aquesta col·lecció a les biblioteques públiques espanyoles; ni tant sols la Biblioteca Nacional la rebia, encara que Espanya fos un dels països fundadors de la Societat de Nacions.

A banda del Boletín, la Biblioteca de Catalunya rebia periòdica i gratuïtament la majoria de les publicacions de la Societat de les Nacions, i les vicissituds d’aquesta col·lecció es poden seguir llegint la documentació de l’Arxiu. Es tracta d’un fons que no apareix encara complet al catàleg en línia, i per consultar-lo s’han d’utilitzar els fitxers específics que es van elaborar en el seu moment.

El Boletín al Catàleg de la BC:

http://cataleg.bnc.cat/record=b2468245~S10*cat

Per altra banda, actualment aquesta publicació es troba digitalitzada a la Biblioteca Digital Hispánica

 

Catàleg antic de la BC de la Societat de Nacions

 

Marga Losantos
Servei d'Accés i Obtenció de Documents

Comentarios

Biblioteca universal

Una mostra més de la riquesa i multidisciplinaritat del fons de la BC

Redescoberta

Molt interessant! Gràcies per compartir aquesta informació amb tots nosaltres.