Ara ve Nadal!

El Nadal és una època de l’any que s’associa especialment amb els infants, que esdevenen protagonistes de diverses festes i tradicions. Si a la BC hi ha una col·lecció especialment vinculada amb la canalla, aquesta és la col·lecció de llibre infantil Verrié.

Jordi Verrié i Faget (1923-2001) va aplegar durant anys una extensa col·lecció d’obres de pedagogia, llibres de text, literatura per a infants i documentació relacionada. L’any 1987 la BC va comprar una part de la seva col·lecció de llibres de mans del mateix Verrié, per als quals es va fer un exlibris identificatiu inspirat en el cartell que Josep Obiols havia creat per a l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana. Es formà una col·lecció especial nova, que abasta des dels llibres antics fins als publicats a la dècada dels anys 60, i que continua incrementant-se. Els exemplars que la formen es troben al catàleg en línia amb la signatura topogràfica I-Verrié.

Farem un tastet de tres tipologies de peces característiques d’aquestes dates: les nadales (música impresa i cançoners), llibres amb dites i felicitacions, i contes d’inspiració nadalenca.

Els llibreters i editors Bonavia (pare i fill) publicaren Les cançonetes de Nadal: lletra i música. Hi trobem diverses nadales tradicionals, amb melodia i lletra, com ara Fum, fum, fum o El desembre congelat. La coberta reprodueix una il·lustració de Josep Robert (1870-1940), que il·lustrà diverses col·leccions de llibres per a infants d’aquesta editorial.

 

Top.: I-Verrié 1067/56-12º

 

Àngel Colomer i del Romero publicà el cançoner Fem cançons de Nadal l’any 1956. Pedagog, musicòleg i compositor, fou professor a diverses escoles de Catalunya. Són peces per a cor a l'uníson, per a dues veus iguals i altres per a cor mixt.

 

Top.: I-Verrié 1067/55-12º

 

La partitura Cançonetes d’infants. Canciones de niños, publicada per l’editorial musical barcelonina Boileau conté diverses cançons per a cor infantil amb acompanyament de piano compostes per Mariano Mayral (1892-1962), músic saragossà dedicat principalment al cant coral. Les lletres són del poeta Joan Martí Aparici, qui també signa les il·lustracions. Una de les cançons és dedicada a la diada de Reis.

 

Top.: I-Verrié 2-Fol

 

A cavall de la música i la literatura trobem Cançoner de Nadal, una antologia de lletres de nadales populars i de poemes de temàtica nadalenca de diversos autors catalans, com ara Verdaguer, Maragall i Salvat-Papasseit. És una edició colorida, publicada per l’Editorial Joventut l’any 1935, amb orles de Rafael Barradas, pintor uruguaià establert a Barcelona, que il·lustrà diverses obres per al públic infantil entre els anys 20 i 30.

 

Top.: I-Verrié 234-8º

 

Als llibres de felicitacions en vers per a diferents situacions socials, festivitats i diferents receptors s’hi troben també composicions específiques per l’època nadalenca. A l’obra Felicitaciones, discursos y epitafios para días, Pascuas, Año Nuevo, Navidades, exámenes, visitas del señor Obispo y Día de Difuntos, Antoni Bori i Fontestà dedica un capítol al Nadal, amb composicions adreçades als pares, als avis, mestres, tutors, capellans i criats, entre altres.

 

Top.: I-Verrié 891-12º

 

L’any 1917 el poeta i dramaturg Manel Marinel·lo publicà Compliments: col·lecció de felicitacions i enhorabones en vers, per les festes més capdals de l’any, una obreta amb una intenció similar a la de Bori i Fontestà.

 

Top.: I-Verrié 970-12º

 

Del mestre i pedagog Anicet Villar és l’obra Cent felicitacions en vers, publicada per l’editorial Miguel A. Salvatella, on trobem diverses composicions poètiques per a felicitar les festes nadalenques.

 

Top.: I-Verrié 1067/15-12º

 

I de la poesia, passem a la prosa. Els contes de Nadal no falten a la col·lecció Verrié. A la col·lecció En Patufet se’n publicaren diversos, com ara Els dos rabandans: conte de Reis, de Josep Maria Folch i Torres, i Per Nadal qui res no estrena..., de Ventura Massip. Aquesta col·lecció, que arribà als 1175 números, començà a publicar-se el 1912 arran de l’èxit de la revista per a infants En Patufet. Eren contes breus, originals o adaptacions de contes populars, amb una sola il·lustració en blanc i negre a la coberta.

 

Top.: I-Verrié 1221/63-12º i I-Verrié 1222/144-12º

 

Carme Karr, escriptora i compositora, publicà diversos llibres de contes infantils. A Contes de l’àvia l’autora hi inclou dos contes de Nadal. El seu activisme feminista es trasllueix en el títol de l’obra i amb la participació de Maria i Clotilde Cirici Pellicer com a il·lustradores.

 

Top.: I-Verrié 1-4º

 

Al Nadal no poden faltar els pastorets. Àngel Puigmiquel és l’autor del conte Los pastorcillos, il·lustrat a tot color pel seu amic Emili Freixas i editat en format apaïsat. Aquest exemplar prové d’una donació i ha estat incorporat a la col·lecció Verrié recentment. 

 

Top.: I-Verrié 415-8º

 

La diada de Reis posa punt i final a les festes de Nadal. En plena Guerra Civil es publicaren conjuntament el conte “El gran rei: conte nadalenc per a infants”, de Jordi Cabirol, i el poema “Els tres Reis d’Orient”, de Carme Rodamilans, en una edició de mil exemplars, cinc-cents dels quals, segons diu la menció de tiratge, havien de ser distribuïts gratuïtament.

 

Top.: I-Verrié 1067/14-12º

 

Què seria la diada de Reis sense regals? Entre els milers de llibres que conformen la col·lecció Verrié n’hi trobem un que té una dedicatòria ben especial: “El Rei Ros” regala a un “Petit Jordiet” un exemplar de l’obra Bestioles amigues, d’Afonso Lopes Vieira i Ignasi Ribera i Rovira, il·lustrada per Raul Lino i Artur Ballester. Tot i la brevetat de la dedicatòria, s’hi pot entreveure la situació històrica que es vivia a Catalunya en els anys de postguerra.

 

Top: I-Verrié 4-4º

 

Amb aquest article cloem la commemoració del centenari del naixement de Jordi Verrié que la BC ha fet al llarg de l’any amb diversos apunts a les xarxes socials.

Bon Nadal i feliç 2024!

 

Marta Navarro Nogueras
Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials

 

Per saber-ne més

CASTILLO, Montserrat. Grans il·lustradors catalans del llibre per a infants: 1905-1939. Barcelona: Barcanova, 1997.

PUJOL I FABRELLES, David. «Jordi Verrié I Faget, insinuador i facilitador de camins: in memoriam». Educació i Història: revista d’història de l’educació, Núm. 6, julio de 2004, p. 168-171
https://raco.cat/index.php/EducacioHistoria/article/view/18688/303853

ROVIRA, Teresa; RIBÉ, M. Carme. Bibliografía histórica del libro infantil en catalán. Madrid: Asociación Nacional de Bibliotecarios, Archiveros y Arqueólogos, 1972.

La col·lecció infantil Verrié: una "biblioteca de resistència escolar catalana" / Exposicions / Visita'ns / Inici - Biblioteca de Catalunya (bnc.cat)

Comentarios