Fundada per Frederic Rahola i d’Espona i Jaume Vicens Vives, Teide va néixer amb l’objectiu de publicar materials i llibres escolars.
+ informationFons de l’Editorial Teide a l’Arxiu Nacional de Catalunya
Catàlegs d'editors i llibreters de la col·lecció Bergnes de las Casas (Biblioteca de Catalunya)
Catàlegs d'editors de Catalunya de 1940 a 1975 (Biblioteca de Catalunya)
Més informació i documentació sobre l’obra produïda
Arxiu Nacional de Catalunya. El Fons Editorial Teide de l'Arxiu Nacional de Catalunya (1943-1985). [Sant Cugat del Vallès]: Àrea de Fons Històrics, 1995.
Llanas, Manuel. L'Edició a Catalunya. Segle XX (1939-1975). Barcelona: Gremi d’Editors de Catalunya, 2006.
Fundada per Frederic Rahola i d’Espona i Jaume Vicens Vives, Teide va néixer amb l’objectiu de publicar materials i llibres escolars.
Les primeres publicacions són mapes, manuals de geografia i atles, i suposen una renovació del panorama didàctic editorial català. Més endavant, als anys cinquanta, publica l’Índice Histórico Español (1953) amb la Universitat de Barcelona, la Història de la literatura catalana (1955) de Joan Ruiz de Calonja i la Gramàtica catalana (1956) de Pompeu Fabra. Amb l’increment de la producció de llibres de text a tot l’estat espanyol, la creació de gremis d’editors de llibres d’ensenyament i la cooperació de les editorials amb els organismes estatals, Frederic Rahola és nomenat membre de la UNESCO i Teide coeditarà les publicacions d’aquesta organització a Espanya.
Més endavant, ja als anys seixanta, Teide continua creixent i s’expandeix per Llatinoamèrica, aconsegueix exclusivitat de representació a Espanya de publicacions, i publica llibres d‘ensenyament i de literatura en català: Beceroles, La Catalunya vella de Josep Pla i Poemes de Kavafis de Carles Riba.
A les dècades següents, l’editorial continua publicant manuals d’ensenyament, però hi introdueix diccionaris i monografies sobre personatges històrics. Es consolida com una editorial de referència en l’edició de manuals per a tots els nivells d’ensenyament, des de la primària fins al batxillerat. En l’actualitat continua en la mateixa línia editorial i ha incorporat el suport electrònic per als docents amb guies didàctiques, exercicis, proves i projectes curriculars.
Entre els nombrosos autors que publiquen a Teide s’hi poden trobar noms contemporanis, clàssics i professionals de la docència.
Entre els obres d’ensenyament, les de divulgació i els diccionaris, Teide agrupa la producció en diverses col·leccions, entre les quals destaquen: Què cal saber, Biografies Catalanes, Capdavanters, Blau Marí i Tria de clàssics.
Propaganda de la col·lecció: Biografies catalanes. Sèrie històrica.
Destaquen les nombroses obres d’ensenyament i divulgació i manuals de totes les temàtiques i assignatures dels diversos nivells educatius, així com també obres d’assaigs i d’art destinades a l’àmbit universitari.
Coberta de l'Atlas y síntesis de historia de España de Jaume Vicens Vives i portada de la Història de la literatura catalana de Joan Ruiz i Calonja.