Resum de la Jornada de Portes Obertes 2021

Enguany es tractava d’un Sant Jordi especial. Hi havia  moltes ganes de celebrar-ho, de tornar a obrir les portes físiques de la biblioteca a la ciutadania, però al mateix temps teníem ben present la situació, que obligava a reduir dràsticament l’aforament, fent únicament visites guiades, i prenent totes les mesures a què ens hem anat acostumant, perquè tothom s’hi sentís segur. Tanmateix, com l'any passat, s'havia preparat una jornada virtual alternativa a les xarxes socials, sota el hashtag #laBCaCasa, perquè encara que no fos presencialment, tothom pogués gaudir de la biblioteca i els seus fons. 

Per sort, el temps, que els dies abans semblava que ens podia jugar una mala passada, ens va respectar, regalant-nos un dia de primavera. Des de les 8h el personal s’afanyava a tenir-ho tot llest per als visitants: les mostres de documents que havien triat amb cura, el text de les visites guiades, els rotlles de pianola que s’havien de fer sonar al llarg de la jornada, etc. Per tal d’organitzar les visites guiades, uns dies abans de la jornada s’havia habilitat una aplicació per reservar-les. Les places es van exhaurir ràpidament, i molta gent va quedar en llista d’espera. 

Visita guiada comentant la maqueta de l'antic hospital, ara biblioteca

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

El recorregut també s’havia hagut de modificar, per adequar-lo a la situació i no es passava per alguns espais emblemàtics. És per això que enguany s'havien preparat dos vídeos que els mostren i els expliquen, aquests espais, i que es poden veure al canal de Youtube de la biblioteca: el Museu Marès d’història del llibre, a la sala de rajoles policromades on, en el temps que era hospital, va morir Gaudí; i la Sala Cervantina, que conserva part de la magnífica col·lecció d’obra de Cervantes de la biblioteca.

Visitants esperant al peu de l'escala a començar la visita

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

A les 10h estava  tot preparat. A l’escala de la Biblioteca esperava el primer grup de persones que havien fet la reserva prèvia, per a la primera de les visites que es farien cada vint minuts. A més, també esperava tot de gent que no sabia que s’havia d’apuntar, o que ho sabien i provaven sort, a veure si hi podien entrar. Entre ells, un grup d’amics que feia catorze anys que venien, i que portaven dues persones a sentir el concert de pianola.

Al llarg del dia es van fer 22 visites guiades. En total van venir 279 visitants. 

Mentre esperaven, els visitants podien visitar a l’Espai Zero del vestíbul la mostra Joan Manén, el cavaller ben trobatexposició que exhibeix la diversitat dels fons Joan Manén custodiats a la Biblioteca de Catalunya i en permet disposar d’un coneixement general, així com mostrar algunes singularitats no tan sols del món "manenià" sinó també del món bibliogràfic, documental i històric.

Al llarg del recorregut es podia gaudir de les diferents mostres preparades pel personal de les seccions de la Biblioteca. 

A la Sala de Reserva, els gravats guanyadors del Mini Print internacional de Cadaqués de 2019, i altres estampes i matrius de Fran Bull i estampes guanyadores del concurs de l’Associació Aida. Una mostra de documents de la col·lecció Cervantina, entre ells un facsímil de la primera edició del Quixot, i un joc de naips. Per últim, diversos llibres on l'art i la poesia es troben: llibres de poesia bellament il·lustrats.

Mostra de documents de la Unitat Gràfica

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

A la Sala General, hi havia petites exposicions, que reflectien la varietat de suports i temàtiques que arriben a la biblioteca. Com a receptora del Dipòsit Legal, al llarg de l’any han arribat moltes publicacions relacionades amb el COVID-19, el confinament, el post-confinament, fins i tot una partitura sobre el tema, i es va preparar una petita mostra.  Per altra banda, el 1921 començava la seva singladura la revista Lecturas, i se li va voler retre homenatge, mostrant-ne alguns números.

El taller d’enquadernació va preparar una sèrie de materials que fan per a les peces més valuoses o delicades, embolcalls, enquadernacions, etc.

Mostra de material d'enquadernació i restauració

Foto: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

Abans d’arribar al final, els visitants trobaven una taula amb diversos rotlles de pianola, dels que el personal de la Unitat de Sonors i Audiovisuals n’explicava la història, per enllaçar amb el colofó de la visita. Com els darrers anys, al final del recorregut els visitants podien descansar tot gaudint de la música de la pianola, que tocaven Ramon Sunyer i Pol Cruells, tots dos personal de la biblioteca.

Mostra de rotlles de pianola desplegats

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

Públic escoltant el concert de pianola

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

Abans de sortir, força visitants van comprar algun record de la biblioteca al punt de venda, i van signar el llibre de firmes, deixant constància del molt que els havia agradat la visita i la Biblioteca. Esperem que l’any vinent hi tornin.

Punt de venda de publicacions de la biblioteca

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

 

Marga Losantos
Servei d'Accés i Obtenció de Documents

Comments

Essencials i imprescindibles

Un any més, la BC demostra que les biblioteques són un servei essencial i la cultura un bé imprescindible.
Esperem poder recuperar el Sant Jordi de sempre el proper any. Gràcies!!!

l'any vinent encara millor

Estic segur que l'any vinent ja podrà obrir-se a molt més públic i progressivament anirem recuperant el Sant Jordi de sempre!