Start date: 31/07/2015 End date: 31/08/2015
Place: Espai Zero
Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.
Commissioners: Mercè Gras Casanovas
Amb motiu dels 500 anys del naixement de Santa Teresa de Jesús, el proper 31 de juliol s'inaugurarà a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya la mostra "Santa Teresa de Jesús en la cultura catalana". Aquesta exhibició romandrà oberta fins al 31 d'agost de 2015. La comissària, Mercè Gras, oferirà dues visites comentades de l'exposició el divendres 31 de juliol i el dilluns 31 d'agost a les 19.45 h.
«El 28 de març de 2015 es compleixen 500 anys del naixement de Teresa de Jesús, fundadora del Carmel descalç.
La seva obra escrita va merèixer, des del primer moment, nombroses edicions, moltes de les quals es publicaren a Barcelona.
La singularitat de la vida i obra de Teresa de Jesús va obtenir molt aviat el reconeixement per part de l’Església catòlica, i el 12 de març de 1614 se celebrà a Roma la seva beatificació.
A Barcelona i les altres capitals catalanes on s’havia establert el Carmel descalç se celebraren grans festes populars i religioses, on s’involucrà tota la ciutat. El jurista i mecenes Josep Dalmau convocà un certamen literari en honor de Teresa de Jesús. La relació detallada fou compilada pel mateix Dalmau, i publicada el 1615, enguany fa quatre-cents anys.
Els convents de l’Orde aplegaren bones biblioteques, que s’enriquiren encara més amb les donacions de diferents benefactors. L’Orde també va treballar a Barcelona en el sector editorial i tipogràfic en els segles XVIII i XIX, a través de la Impremta dels carmelites descalços, i de la Fàbrica de Fosa de lletra d’impremta.
La ràpida extensió de l’Orde a casa nostra comportà la construcció d’una colla d’esglésies i convents aixecades segons l’austera i precisa normativa arquitectònica de l’Orde, que ha estat força estudiada, i la tasca dels tracistes carmelites descalços va estendre’s en moltes ocasions a altres construccions religioses i laiques. La Biblioteca de Catalunya compta amb una obra extraordinària fins ara mai exposada, una traça en pergamí de fra Josep de la Concepció, recentment restaurada.
La primera fundació del Carmel descalç masculí a Catalunya va ser el convent de Sant Josep de Barcelona (1586), on avui dia es troba el mercat de Sant Josep de la Boqueria, mentre que les religioses arribaren poc després, el 1588.
Durant la guerra civil, i sota la direcció de Jordi Rubió, la Biblioteca de Catalunya va reunir i posar fora de l’abast del vandalisme i la destrucció el patrimoni escrit i part del mobiliari del convent de les descalces de la Immaculada Concepció, destruït durant el conflicte, i que estava situat a l’actual plaça Vila de Madrid.»
Mercè Gras Casanovas. Arxiu dels carmelites descalços de Catalunya i Balears.
Més informació:
Francesc del Santíssim Sagrament, Baró Amorós, germà (1753-1824)
Fitxa de l’autor
Edició i estudi del manuscrit de cuina
Josep de la Concepció, Fuster (c. 1626-1690)
Fitxa de l’autor
Carme Narváez Cases, El tracista Fra Josep de la Concepció (1626-1690)
Carme Narváez Cases, El tracista carmelità fra Josep de la Concepció, protagonista de l’arquitectura del Barroc català
Josep Dalmau (1554-1633)
Josep Dalmau, Relación de las fiestas... (1615)
Obres de Teresa de Jesús publicades a Catalunya
La fàbrica de lletra del convent dels carmelites descalços de Barcelona
Antoni de Sant Maties, Carbó (1595-1668)
Fitxa de l’autor
Antoni Comas, “Un escriptor místic català del segle XVII: fra Antoni de Sant Maties”, Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, 38 (1981-1982).