Butlletí de la DEC - Escola Catalana 50 anys

Start date: 01/07/2015 End date: 30/07/2015

Place: Espai Zero

Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Commissioners: Maria del Tura Molas i Pepa Bagaria, Hemeroteca; amb la col·laboració de Gisela Muñoz d'Òmnium Cultural i l'assessorament de Carme Alcoverro, directora d'Escola Catalana

El 2015 es compleixen 50 anys de l’ inici del Butlletí Interior dels Seminaris de la  DEC, Delegació d’Ensenyament Català d’Òmnium Cultural. Amb motiu d’aquest aniversari, la Biblioteca de Catalunya ha preparat una mostra commemorativa que ressegueix la vida d‘aquesta publicació periòdica que tant ha ajudat a la normalització de la llengua catalana.

Després d’uns inicis atzarosos, que van des del desembre de 1965 al novembre de 1967, en els quals apareix sense títol estable, degut a que es publica en forma de carta per eludir la censura, el butlletí es consolida i evoluciona amb diverses fluctuacions en el títol i en les denominacions de les seccions responsables fins a l’octubre de1976, any en el qual apareix definitivament com a publicació de la DEC i suplement del Butlletí interior d’Òmnium Cultural fins arribar al número 206 de setembre de 1984. L’octubre de 1984, pren com a títol Escola catalana, mots que constituïen el subtítol de l’anterior butlletí i, a partir del número següent, la publicació es modernitza i renova convertint-se en una revista de cultura catalana, adreçada als mestres  i pedagogs, que ha defensat durant anys una “Escola catalana en llengua, continguts i actitud”.  El 2005, coincidint amb el seu quarantè aniversari, la Generalitat de Catalunya li atorga el Premi Extraordinari Catalunya d’Educació. El darrer número aparegut ha estat el 479 de desembre de 2012. 
La finalitat del butlletí va ser durant molts anys l’ensenyament de la llengua catalana, i proporcionava, a més a més, instruments tals com les fitxes didàctiques per a ús dels mestres; però també va dedicar molts dels seus números a pouar en la història de l’ensenyament en català, és per aquest motiu que al primer àmbit de l’exposició es mostren alguns d’aquests números junt amb altres documents històrics dels fons de la Biblioteca de Catalunya.
Els altres àmbits coincideixen a grans trets amb les etapes més diferenciades pel títol i format. S’hi mostra el primer número de cada títol, els canvis de disseny, números especials, fitxes didàctiques, etc. La mostra de continguts no pretén ser exhaustiva degut als gairebé 500 números publicats.   
La revista, que al llarg dels seus anys d’història ha estat dirigida per Joan Triadú, Manuel Miquel i Planas, Joan Carreras, Josep Varela, Ernest Sabater, Carme Alcoverro i Joan Badia,  ha estat fonamental per a l’extensió de la tasca d’ Òmnium Cultural i destaca entre les publicacions periòdiques per la durada, la regularitat en la publicació, per la seva capacitat d’adaptació a totes les èpoques històriques que ha viscut i pel servei realitzat a la societat catalana. 

Tríptic 

Vídeo

Return