Dimarts 30 de gener de 2007, a les 19:30h, va tenir lloc l’acte de recepció dels papers del crític literari Ramon Esquerra, propietat dels seus fills Pere i Joan Esquerra, que van ingressar a la Biblioteca de Catalunya l’any passat per mediació de Jordi Castellanos, catedràtic de literatura catalana a la Universitat Autònoma. Així mateix, es va efectuar la presentació del seu llibre Lectures europees.
El fons es compon de 13 capses, que contenen bàsicament mecanoscrits dels seus articles i textos de crítica literària i d’història de la literatura, documentació sobre la seva vida acadèmica, entre la qual cal destacar la seva tesi doctoral, alguna correspondència i un breu dietari escrit entre setembre de 1930 i abril de 1931, així com nombrosos retalls de premsa dels textos per ell publicats i de temes d’actualitat. El fons està digitalitzat, i a la rebuda se n’ha fet un inventari sumari seguint l’ordenació de les caixes. Un cop reordenat el fons, es farà un inventari més detallat.
Ramon Esquera i Crivillés nasqué a Barcelona el 1909 i morí, molt jove, a la batalla de l’Ebre el 1938. Intel·lectual progressista i particularment obert a l’Europa del seu temps. Fou l’introductor a Catalunya de la crítica literària comparativa, que havia après a la Sorbona, en els seus nombrosíssims articles a la premsa (El matí, La Publicitat, Mirador, La veu de Catalunya) i assajos literaris, on comentava des dels clàssics fins als autors contemporanis de la literatura europea, com William Faulkner, Virginia Woolf, D.H. Lawrence o Jean Giraudoux. Fou també professor a l’Institut Escola, on tingué com alumna Maria Aurèlia Capmany, que en les seves memòries hi dedica frases molt elogioses. Com a traductor feu conèixer en català obres de contemporanis anglesos i francesos, com Jean Giraudoux, François Mauriac o Aldous Huxley. Entre la seva bibliografia, estroncada per la seva mort prematura, destaquen l’obra Lectures europees i un rigorós – i novedós- manual d’introducció a la literatura universal, reeditat pòstumament.
A l’acte hi intervindran Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca de Catalunya; Pere Esquerra, fill de l’autor; Jordi Castellanos, catedràtic de literatura catalana de la UAB; Lluís Calderer, escriptor i membre de Faig Cultura; Teresa Iribarren, curadora i prologuista de l’obra; i Jaume Huch, editor de l’Albí.