Fotografia de "La Figuera" al 1902
Joan Maragall, Josep Pijoan, Lluís Millet, Amadeu Vives, Lluís Via, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, els primers cantaires de l’Orfeó Català, etc., van ser alguns d’aquests personatges que van passar temporades en aquell indret del Montseny, relacionant-se amb pagesos, pastors, carboners, traginers o amb la gent que treballava en els pous de glaç.
Precisament en una de les seves estades en aquella masia (1903), va ser quan Joan Maragall va concebre la seva teoria poètica coneguda com la “paraula viva”, desenvolupada més tard, i publicada amb el títol d’ Elogi de la paraula..
L’exposició proposa un recorregut, conduït per la Lola, a través d’una sèrie de plafons o seqüències per aquells llocs del Montseny, partint de l’estació del tren d’Aiguafreda fins arribar a la Figuera, on hi trobarem aquests intel·lectuals que hi passaven uns dies, a vegades acompanyats de les seves famílies.
Com a continguts s’hi poden veure cartes, poesies, cançons, rondalles, fotografies i documents, alguns d’inèdits, d’aquells “senyors de Barcelona” protagonistes d’aquesta història; i per primera vegada es poden llegir les cartes que la Lola escrivia a Joan Maragall contestant les poesies que el poeta li enviava. Tot plegat una història poc coneguda d’un indret emblemàtic, el Montseny, d’un moment de la nostra cultura, de les nostres tradicions i formes de vida.
També s’hi pot veure un vídeo documental sobre una de les darreres feines de carboneig feta al Montseny; escoltar un àudio amb les cançons que va recollir Lluís Millet al pla de la Calma; i escoltar alguns fragments de poesies i cartes, a més dels poemes de Joan Maragall musicats per Xavier Ribalta.
Per aquesta exposició s’ha creat una guia didàctica (quadern de treball) per a alumnes de 10 a 14 anys, i s’organitzen visites guiades per a les escoles.
Properament apareixerà un llibre, que compta amb la participació de diferents especialistes sobre els temes tractats en aquesta exposició; la reproducció de tota la documentació original trobada (amb cartes inèdites de Pijoan, Millet, Carner, Pujols, Turró) i prop d’un centenar d’imatges d’aquella època.