Aquesta exposició inicia el recorregut amb una mostra de documents - llibres, fullets, mapes i manuscrits - anteriors al segle XX, referits a les relacions establertes entre la Nova Granada, Colòmbia, Espanya, Catalunya ... tot i que s’ha centrat principalment en l’obra literària. L’objectiu és reunir obres de les diverses èpoques sense la pretensió de ser exhaustiva. Totes les peces exposades es localitzen al fons de la Biblioteca de Catalunya i és un exemple més de la seva varietat i riquesa cultural.
La literatura colombiana és fruit d’un intercanvi de cultures, bàsicament, la indígena -la llegenda de l’heroi Yurupar n’és una mostra excepcional-, l’afroamericana i la hispànica. Aquest substrat, matisat al llarg del temps per corrents concrets, ha generat períodes literaris de característiques pròpies: es podria parlar de la literatura colonial, molt influïda per la religió; de la de la independència, que busca la reafirmació; la del costumisme, que analitza la societat colombiana... fins arribar al segle XX marcat per una eclosió que projectarà arreu amb força la qualitat d’una literatura que vibra amb veu pròpia. Un dels autors de renom mundial és Gabriel García Márquez (Premi Nobel de Literatura 1982) qui va marcar un abans i un després en la literatura.
Al llarg del segle XX han existit diversos moviments literaris com: Los Nuevos, Piedra y Cielo, Mito, El Nadaismo, el Boom, La Generación desencantada, Sicariado que reflecteix el món de la violència, fins arribar a l’actualitat on els autors continuen explorant, tant en poesia com en narrativa. El futur s’obre a la creativitat, a les paraules, al text.