La col·lecció de postals Joan Gustems de la Biblioteca de Catalunya
El col·leccionisme és la base per conservar i difondre el patrimoni històric i cultural de la nostra societat. La figura del col·leccionista ha estat i és cabdal per l’origen i la formació de museus, biblioteques, arxius i centres de documentació. És important que del fruit de la iniciativa i el treball de persones com Joan Gustems, que durant anys recullen i guarden autèntics tresors, després en pugui gaudir tothom en passar a formar part dels fons d’una entitat pública.
En Joan Gustems i Vinyals va néixer a Barcelona el 8 de febrer de 1936 i sempre va residir al pis familiar de Barcelona. Des de fa un temps viu a la comarca de l'Anoia, en una residència per a persones grans, prop de la seva família.
Membre del Cercle Cartòfil de Catalunya, l’afició de col·leccionar postals li va arribar de gran. Al principi només l’interessaven les de Barcelona, però amb el temps va anar cercant postals de temes i procedències variades. Els seus indrets més freqüentats eren el mercat de Sant Antoni, la plaça Reial i les botigues d’antiquaris.
Joan Gustems va cedir les seves postals per a l’edició del Catàleg de targetes postals de Barcelona A.T.V. Àngel Toldrà Viazo, editat per Ausa i l’Ajuntament de Barcelona l’any 2002. És coautor juntament amb Ernest Boix de l’obra Catalunya, cent anys enrere; recull de 4.321 targetes postals antigues de Catalunya, Baix Mestrat, Mallorca, Navarra, País Basc i el Principat d’Andorra d’Àngel Tolrà Viazo, A.T.V, presentat en dos volums i publicat per l’editorial Ausa l’any 2008. També va cedir les postals panoràmiques que es reprodueixen als llibres Barcelona panoràmica, postals d’Àngel Tolrà Viazo de l’any 2009 i Barcelona panoràmica amb postals de Lucien Roisin de l’any 2010 ambdós editats per Efadós i els textos escrits per Lluís Permanyer.
La Biblioteca de Catalunya va adquirir aquesta col·lecció el juliol de 2010, formada per unes 45.000 postals que daten majoritàriament entre finals de segle XIX i els anys trenta. Conté gairebé la totalitat del fons d’Àngel Toldrà i Viazo (A.T.V.), barceloní que s’especialitzà en la targeta postal il·lustrada amb imatges fotogràfiques. La col·lecció també recull el treball dels més importants impressors, editors i fotògrafs de l’època, com Hauser y Menet (primer editor d’aquest tipus a Espanya, instal·lat a Madrid a finals del s. XIX), Lucien Roisin, Josep Thomas, Albert Martín, Adolf Mas, Narcís Cuyàs, Antoni Esplugas, J.E. Puig, Adolf Zerkowitz, J.V.B (Venini), Samsot y Missé, Trenkler & Co, Bartrina, Thiriat y Cia, Lluís Tasso, Mumbrú, entre d’altres.
Les postals presenten diferents tipus d’impressió pròpies de l’època: la fototípia, la cromolitografia, els procediments fotogràfics al gelatinobromur i el fotogravat. La seva temàtica és molt variada: catalanisme, personatges il·lustres, fets històrics com la Setmana Tràgica, Exposició Universal de Barcelona de 1929, monedes, escuts, cromos, gravats, vistes panoràmiques, món de l’espectacle, etnografia i folklore, arquitectura i paisatge, ciutats, pobles, monuments, esglésies, escoles, fàbriques, etc, bàsicament de Barcelona, Catalunya i Espanya i algunes d’estrangeres.
Un altre dels aspectes més interessants del fons és que moltes de les edicions de postals que recull són pràcticament completes i per la BC ha significat la incorporació d’un tipus de material poc present entre els seus fons documentals.
Ricard Marco
Unitat Gràfica. Fotografia
Comments
Resposta al Sr. Sitjes
Informació i Referència de la Biblioteca de Catalunya
24/10/2019 4:11 pm
CONSULTA / VISUALITZACIÓ
Lluís Sitjes
23/10/2019 3:50 pm
M'agrada't saber-ho
Roser Pintó
24/02/2012 10:59 am
Col·leccions fotogràfiques
Reis Fontanals
24/02/2012 10:40 am
Col·leccions
Montse Molina
24/02/2012 10:40 am