Novetats discogràfiques premiades per la crítica especialitzada
Els Premis Enderrock de la Música Catalana, que concedeix el Grup editorial del mateix nom des de fa vint-i-una edicions, són la millor plataforma per mantenir-se al dia de la realitat discogràfica i dels directes de la música dels Països Catalans, en tots els gèneres i suports.
La gala de premis vinculada a l’activitat musical de l’any 2018 es va celebrar el proppassat 28 de febrer a l’Auditori de Girona, amb la presència de gairebé tots els guardonats i d’algunes autoritats rellevants, com l’alcaldessa de la ciutat amfitriona i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Dins dels Premis Enderrock hi ha tres tipologies de guardons: els honorífics, els atorgats per la crítica i els que resulten de la votació popular. Els primers valoren el conjunt d’una aportació artística (Premi d’Honor, Premi a la Trajectòria); els segons es coneixen abans de la gala, i són els que s’analitzen des d’un punt de vista més tècnic, mentre que els darrers responen als gustos dels consumidors i són una sorpresa que no es desvetlla fins al moment de llegir-ne les pliques, en públic i en directe. També es premia l’aportació d’altres professionals relacionats amb aquest entorn, sense els quals el producte premiat no podria existir. Així, hi ha un Premi Joan Trayter que es destina a la millor producció musical, o un Premi Estrella que s’atorga a especialistes en altres facetes complementàries, com la comunicació o la fotografia.
A la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya seguim de prop aquest esdeveniment, ja que ens ajuda a valorar la prioritat de posar a l’abast dels usuaris les edicions discogràfiques premiades, en cas que no ho estiguin, ja. Normalment, aquestes produccions provenen d’indústries catalanes i tenim la sort de rebre-les per Dipòsit Legal; d’aquí que la major part ja estigui catalogada quan se celebren els premis. Quan els guardons recauen en treballs llançats al mercat per les majors (Universal, Sony o Warner, que a Espanya tenen seu a Madrid) o, cada vegada més freqüentment, són produïts a l’estranger, difícilment els trobarem disponibles al catàleg, ja que els haurem d’adquirir i fer-ho depèn de la disponibilitat pressupostària. En aquest cas, els haurem de localitzar al mercat i fer un esforç per garantir que entrin a formar part dels fons de la Biblioteca com a part del seu patrimoni.
En total, s’atorguen trenta premis, deu dels quals els decideix la crítica especialitzada: vuit per a discos publicats al llarg de l’any anterior, i dos per al millor artista i el millor artista revelació, respectivament. Són aquests guardonats als quals donem més rellevància, i és per això que en aquesta entrada del blog facilitem l’enllaç a cadascuna de les descripcions bibliogràfiques disponibles al catàleg.
Ja fa uns anys que la presentació física de moltes de les novetats discogràfiques es fan en més d’un format. Inclús molts continguts d’un producte inclouen vídeo juntament amb l’àudio. De fet, uns quants dels que han estat premiats enguany han fet de la presentació física un fet distintiu (com és el cas de Triangular, d’El Petit de Cal Eril, que es pot descarregar a través de plataformes digitals en FLAC o mp3, però també en CD o tres vinils de 45 rpm en còpia limitada i numerada). Aquesta tendència de retorn al vinil no és tan “retro” com podria semblar. Les millores en les tècniques de gravació, unides a la creixent capacitat del públic per apreciar-les, en poden ser un motiu. Però no cal menystenir el plus de valor econòmic, artístic i informatiu que aporta el tenir l’objecte a les mans.
PREMIS DE LA CRÍTICA ALS MILLORS DISCOS
1.- DE L’ANY
Estómac / Clara Peya (Satélite K)
2.- POP-ROCK
Som / Els Pets (RGB Suports)
Editat en 4 formats: LP, CD, descàrrega i USB exclusiu concerts
3.- CANÇÓ
Triangular / El Petit de Cal Eril (Bankrobber)
4.- FOLK
Els Jóvens / Els Jóvens (El Niño de la Hipoteca)
5.- XESCO BOIX PER A PÚBLIC FAMILIAR
Ballant damunt la lluna / Reggae per Xics (BuenRitmo)
6.- ARTISTA REVELACIÓ
Natural / Suu (Halley Records)
7.- ARTISTA DE L’ANY
Ara som gegants / Joan Dausà (PromoArts Music)
8.- CLÀSSICA
Arrels / Trio Pedrell (Ficta Edicions)
[Lliurat a l’Oficina el DL de Girona; pendent de rebre a la Biblioteca]
9.- LLENGUA NO CATALANA
El mal querer / Rosalía (Sony Music)
10.- JAZZ
Sketches Overseas / Lluc Casares (Outside in Music)
[Encara no presentat a l’Estat espanyol]
Els discos es poden demanar per ser escoltats a la Sala de lectura, i també es poden enregistrar parcialment mentre es trobin a la venda i la còpia tingui com a finalitat l’estudi o la investigació.
Per saber més sobre tots els premis Enderrock 2019: http://www.enderrock.cat/edr/numero260/sumari
Margarida Ullate i Estanyol
Unitat de Sonors i Audiovisuals
Comments