Heritage

of the Publishers and the Published of Catalonia

Picasso, Pablo, 1881-1973


(Updated 16/05/2024)

Pablo Ruiz Picasso (Màlaga, 1881- Provença, 1973) va ser pintor, dibuixant, dissenyador gràfic, cartellista, il·lustrador, gravador, escultor i ceramista. Fill de José Ruiz Blasco, professor de dibuix i pintor. El 1895 es va establir a Barcelona, on estudiarà a l'Escola de la Llotja, essent deixeble d'Antoni Caba. Va compartir el taller amb Manuel Pallarès. La seva producció va produir-se en acadèmies, autoretrats i composicions lliures. Va passar un any a Madrid, i de retorn a Barcelona va compartir taller amb Cardona, i amb Casagemas. Va freqüentar Els Quatre Gats, allà exposà el 1900, després va anar a París on va aconseguir amb Casagemas un contracte amb Pere Manyac. Uns mesos més tard promogué a Madrid la revista Arte Joven, va exposar a la galeria Vollard de Barcelona.

Picasso va conrear un fauvisme avant-la-lettre amb Cortesanes al bar, Desemparats, o La Vida. Va tornar a París amb Junyer i Vidal, allà conegué Fernande Olivier, Apollinaire, Max Jacob i Salmon. Al Berguedà va desenvolupar una etapa breu de classicisme mediterrani amb La toilette. Un altre cop a París el 1907 va pintar Les senyoretes del carrer d'Avinyó, iniciant una etapa cubista, que va acabar en l'abstracció en El guitarrista. Poc després començà a fer els primers collages, però la mort del seu pare i la Primera Guerra Mundial el va sorprendre. Va estrenar diverses obres a París i a Barcelona, on exposà a Les Arts i els Artistes el 1919, i poc després obrí una etapa de gegantisme. Amb el naixement del seu fill pintarà maternitats. 

Va conrear un nou estil, el corbisme i la utilització dels gravats, Les Metamorfosis i Suite Vollard. El 1935 amb el naixement de la seva filla va gravar Minotauromàquia i dos anys després va pintar el Guernica per al pavelló espanyol de l'Exposició Universal de París. Durant la Segona Guerra Mundial va pintar figures distortes, reflectint una època tenebrosa. A partir del 1947 va començar la seva producció de ceràmica a Vallauris, fent escultures com La cabra La mona. Després va realitzar grans suites, com Las Meninas o Les déjeuneurs.

Es va obrir el Museu Picasso de Barcelona amb la donació Sabartés, a París és muntà una gran exposició d'homenatge, el 1969 obre una exposició de Personatges truculents al Palau dels Papers d'Avinyó, i un any després va donar a Barcelona les obres de joventut. Després de la seva mort es fa al Palau dels Papes d'Avinyó una exposició de 201 pintures que ell havia preparat mesos abans. L'obra de Picasso és abundant, passa per nombrosos estils i està diversificada arreu del món.

Viquipèdia

Museu Picasso de Barcelona

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Museo del Prado

Guggenheim Museum Bilbao