Inquietud, La (Menàrguens, 1935-1936) |
Ressenya de: Esther Miguel. Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya
Revista escolar publicada al poble de Menàrguens, a la Noguera, durant el curs de 1935-1936, per iniciativa de Josep Casamajó i Palau, director de l’Escola Graduada de nens de Mernàrguens, i els mestres: Lluís Aigé i Ferrer, Sebastiana Gili Forn, Enriqueta Pocurull, Ambrosina Roca i Pasqual Server. Aquests mestres formaven part del grup Batec, format per mestres lleidatans de l’escola pública rural. Eren seguidors del pedagog francès Celestí Freinet i de les seves propostes d’ensenyaments actius, que estimulessin els alumnes amb metodologies participatives, emmarcades amb els moviments de renovació pedagògica europeus dels moment com els de Montessori, Decroly, etc.; i alhora emmarcats en la política escolar progressista i innovadora que impulsà el govern republicà.
El 1935 l’escola comprà una impremta Freinet i començaren l’edició d’aquesta publicació mensual. La revista la confeccionaven els propis alumnes. No només s’ocupaven del contingut, articles i dibuixos, sinó de tot els procés d’impressió. Ells escrivien les seves vivències i compartien experiències amb nens d’altres escoles que també utilitzaven les tècniques Freinet i amb les que feien intercanvi. Els seus escrits reflecteixen la vida tant a l’escola com al poble de nens que de vegades no podien anar a classe perquè havien d’atendre les obligacions d’ajudar a casa.
El primer número va aparèixer a l’inici del curs, el mes de setembre de 1935, i l’últim a l’acabament del curs, el juliol de 1936. Es van publicar 10 números que es repartien entre les famílies i s’enviaven a una trentena d’escoles d’arreu de Catalunya, però també de Balears, Osca, Castelló de la Plana, Burgos, Soria, Orense i fins i tot a l’escola de Godoy, a la província de Santa Fe (Argentina).
A l’últim núm. de juliol de 1936, s’acomiadaven fins el proper curs, però no va ser possible per l’inici de la guerra civil.