Pietat Fornesa i els principis d'Hokusai

Data inici: 02/06/2015 Data final: 30/06/2015

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Roser Pintó Fàbregas, Unitat Gràfica

Enguany se celebra el centenari del naixement de Pietat Fornesa Alviñà, nascuda a Lleida el 8 de desembre de 1915. Filla d’un banquer que es traslladà a Barcelona el 1919, de ben petita manifesta interès per la pintura i es comença a formar a l’Escola de la Llotja, estudis que va haver d’abandonar a causa de la Guerra Civil.

El 1937 es va casar amb el músic i enginyer Joaquim Homs. Acabada la guerra, el 1940, i per qüestions polítiques es desplacen a València, on Pietat Fornesa aprofita per enllestir els estudis i treure’s el títol de professora de dibuixa l’Escola Superior d’Art. Col·labora en l’economia domèstica venent composicions fetes amb paper retallat.

El 1942 tornen a Barcelona i treballa esporàdicament com a il·lustradora de llibres infantils per a Ediciones del Zodíaco.

El 1948 agafa les febres de Malta i dedica la llarga convalescència a aprofundir en l’estudi dels grans mestres de la pintura, dels quals fa moltes recreacions.

Pinta interiors i paisatges del seu barri, Sant Gervasi, i dels seus llocs d’estiueig: Cambrils dels Pirineus, Sant Llorenç de Morunys, Alp, la Molina, Lloret de Mar, Tamariu, Blanes, etc.

Dibuixa i pinta principalment sobre paper amb oli lleugerament diluït.

Per conviccions personals, basades en un principi creatiu d’Hokusai segons el qual s’és­­ aprenent fins als 63 anys; fins als 80, no comencem a progressar; als 82, penetrem en el secret de les coses; als 100­­, potser aconseguim els límits del miracle, i als 110, la línia és vivent, Pietat Fornesa va defugir sempre exhibir la seva obra. Malauradament va morir molt jove, als 51 anys, el 7 de maig de 1967, i no va poder completar fins al final les fases evolutives de la teoria hokusaiana.

La seva obra ha estat divulgada després del seu traspàs, principalment gràcies al seu marit i la seva filla, que n’han promogut estudis i exposicions.

Tríptic

Vídeo

Tornar