Data inici: 07/06/2018 Data final: 07/08/2018
Lloc: Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Catalunya
Horari: De dimarts a divendres, d'11h a 15h i de 17h a 20h. Dissabtes, de 10h a 14h
Comissariat:
Maria Mercè Riera Euras
Web de l'exposició Vídeos de l'exposició
Fa 100 anys que va morir el fotògraf Pau Audouard i la Biblioteca de Catalunya vol commemorar-lo amb una exposició on es mostra una selecció de les obres més representatives que es conserven a la biblioteca.
Pau Audouard fou un dels retratistes catalans més importants de finals del segle XIX i principis del segle XX. Deixeble del pintor Francesc Torrescassana, va estudiar pintura, però als vint i dos anys la mort del seu pare, Jean Oscar Audouard, li va fer deixar els pinzells per portar el negoci fotogràfic familiar. La influència del mestre pintor marcà els seus inicis, influïts també per l’època cultural del moment, el modernisme. D’aquí que sovint se l’anomeni el fotògraf artista, títol d’aquesta exposició.
El començament de l’era moderna de la fotografia va venir determinat per l’arribada de la imatge instantània i la industrialització en la fabricació de les plaques fotogràfiques. El nombre d’estudis fotogràfics a Barcelona va anar creixent i és en aquest context on Pau Audouard inicià la seva carrera.
L’exposició fa un recorregut cronològic per la vida del fotògraf, que comença com a retratista al seu primer taller de la Rambla del Mig de Barcelona, amb el nom de la raó comercial Audouard y Cía, i es trasllada posteriorment a un nou estudi a la Gran Via de les Corts Catalanes.
Fou el fotògraf oficial de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. També retrata la Barcelona del moment a través de la seva arquitectura i obres públiques.
L’exposició segueix en l’etapa més productiva del fotògraf, del 1890 al 1910, entre el taller de la Gran Via i un nou estudi a la Casa Lleó Morera de Barcelona, on retrata l’elit barcelonina, abandona les imatges de vistes de la ciutat, i s’implica en l’escena teatral. A l’etapa final obre un taller al tercer pis dels magatzems El Siglo i, finalment, dos anys abans de la seva mort, es trasllada a un darrer estudi al Passeig de Gràcia cantonada Provença.
En tot moment les revistes i premsa cultural i satírica de l’època es feren ressò de la seva obra i hi publicaren fotografies.