Josep Vergés i Matas (Palafrugell, 1910 - Barcelona, 2001) destaca entre els editors que van poder publicar a Catalunya durant la postguerra i la llarga dictadura. La revista Destino fou la seva primera activitat. Setmanari nascut d’uns orígens inequívocs (Burgos, 1937), ell i el seu equip de redacció (Manuel Brunet, Sebastià Gasch, Néstor Luján, Xavier Montsalvatge, Santiago Nadal, Josep Pla, Joan Teixidor, Jaume Vicens Vives, Ángel Zúñiga, etc.) aconseguiren una publicació cultural i política de qualitat contrastable, amb amplis nivells de difusió i amb important incidència en l’opinió pública qualificada
La seva segona gran creació fou l’editorial Destino. Cela, Cunqueiro, Delibes, Gironella, Laforet, Martín Gaite, Moix, Porcel, Pla, Sánchez Ferlosio, Torrente Ballester i molts d’altres van arribar al seu públic via Vergés. A l’actiu cal sumar-hi encara els autors i les obres premiades com un renovat regal de nit de reis amb els premis Nadal i Josep Pla, i les traduccions i les col·leccions que Destino publicava sempre amb una innegable solvència i voluntat de servei.
Vergés fou un artífex cultural: sabé conduir i satisfer els gustos del públic, concilià i teixí voluntats i complicitats entre escriptors, fotògrafs i altres professionals i gestionà els recursos econòmics imprescindibles per a fer realitat obres perennes. A les dificultats habituals de qualsevol editor, cal afegir-hi la situació política que el féu pràctic en superar censures i prohibicions governatives. En tot aquest procés, la tenacitat i la intel·ligència de l’homenot Josep Vergés conduïren les iniciatives a bon port.
En el món actual, quan l’activitat editorial corre en mans d’empreses i personatges absolutament mercantils, la figura de Josep Vergés i Matas, editor del grup Destino, esdevé emblemàtica i comparable a la resta de grans editors europeus.
Descàrrega el tríptic de l'exposició