Data inici: 07/06/2022 Data final: 16/07/2022
Lloc: Espai Zero
Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 10 a 14 h.
Comissariat:
Marta Navarro Nogueras
Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials
1 - Bibliòfil i mecenes 1 - Documents
2 - Bibliòfil i mecenes 2 - Documents
3 - Les coleccions. Col·lecció de Fullets Bonsoms - Documents
4 - Les col·leccions. Col·lecció Cervantina - Documents
5 - Les col·leccions. Col·lecció Bonsoms-Chacón - Documents
7 - Catàlegs i bibliografia - Documents
Amb la mort d’En Bonsoms, ha perdut Catalunya un fill que l’estimava amb deliri, els bibliòfils un bon company i els estudiosos un bon amic. (Joan Givanel i Mas, 1922)
Enguany es compleixen cent anys de la mort d’Isidre Bonsoms i Sicart (Barcelona, 1849 – Valldemossa, 1922). Aquesta mostra, juntament amb el cicle de conferències sobre la seva figura i el seu entorn, vol retre homenatge a un dels més grans benefactors de la Biblioteca de Catalunya.
Isidre Bonsoms sentia passió pels llibres i per la cultura. Va aplegar una esplèndida biblioteca, amb milers de volums, comprats de manera curosa i selectiva. Fou soci fundador de la Societat Catalana de Bibliòfils, membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, del Patronat de la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Hispanic Society of America. Contribuí a la compra del Cançoner Gil, promogué i dotà el Premi Bonsoms a la investigació cervantina, finançà publicacions i investigà sobre el Tirant lo Blanc, el Decameron i la Fiammetta, tot amb gran discreció.
És conegut el seu gust per compartir els seus llibres, prestant exemplars a col·legues i investigadors. En aquest sentit, possiblement la màxima expressió d’aquesta generositat fou la donació a la Biblioteca de Catalunya de tres col·leccions bibliogràfiques extraordinàries: la col·lecció de fullets historicopolítics, nucli de la Col·lecció de Fullets Bonsoms; una imponent col·lecció cervantina, cor de l’actual col·lecció del mateix nom; i pòstumament, a la mort de la seva esposa, Mercedes Chacón, els llibres de cavalleria, edicions incunables i dels segles XVI i XVII i obres de referència, que conformen la Col·lecció Bonsoms-Chacón, farcida d’enquadernacions bellíssimes.
Cal posar en relleu la donació de manuscrits, entre els quals es poden destacar el Libre dels Feits de Jaume I (Barcelona, 1380), sengles traduccions del segle XV al català de les obres de Boccaccio esmentades, o l’esborrany del contracte per a la impressió del Tirant lo Blanc de 1497.
Joan Givanel i Mas acabava la seva necrològica publicada a La Veu de Catalunya l’1 de desembre de 1922 amb les paraules que encapçalen aquest text. La figura d’Isidre Bonsoms perviu a través del seu llegat de llibres i manuscrits, un gran tresor del patrimoni cultural de Catalunya i del món.