Arxivadors de la Col·lecció Joan Givanel
Autors:
Roser Pintó (Hemeroteca)
A l'Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya, ha estat catalogada la Col·lecció de premsa Joan Givanel. El conjunt d'aquest fons, descrit, permet formar un repertori exhaustiu de publicacions periòdiques publicades als Països Catalans, bàsicament a Catalunya, escrites en qualsevol llengua.
Fins ara només existien bibliografies de premsa publicada a Catalunya escrita en català, excepció feta d'alguns repertoris especialitzats. Per tant, la seva catalogació constitueix una eina hemerogràfica nova, ja que inclou les publicacions en castellà o en altres llengües editades a Catalunya entre 1792 i 1948.
Es tracta d’un conjunt força exhaustiu de títols publicats bàsicament a Catalunya, o en l’àrea lingüística catalana, que inclou a part una mostra representativa del que es publicava en el món entre 1792 i 1948.
El seu valor és testimonial, ja que es tracta de números solts, generalment el primer, i no de col·leccions completes.
Podem considerar-la com una edició corregida i augmentada de la Bibliografia catalana. Premsa, ja que conté publicacions en altres llengües i perquè moltes de les revistes que ara han estat catalogades eren vives quan Givanel n’edità el repertori; en canvi ara, amb perspectiva històrica, podem oferir-ne una catalogació més completa amb la constatació de l’acabament de les revistes, la continuïtat o els canvis de títol, l’existència de diferents èpoques, etc.
Respecte a la descripció del fons, s´ha seguit la normativa internacional vigent La Col·lecció ha estat integrada en el Catàleg en línia de la BC.
Cal precisar, però, que des del punt de vista hemerogràfic, manquen eines per descriure el material de reserva.
A Catalunya, considerem reserva les revistes editades abans de 1939; per aquest motiu, la zona de notes ha estat ampliada al màxim i s’han omplert algunes notes amb caràcter obligatori i amb un redactat uniforme.
També ha estat introduït el camp de lloc de publicació; s’hi indica el país, la província, la comarca i la població. S’ha informat un camp local per indicar que es tracta de Bibliografia catalana retrospectiva.
Tots els títols d’aquesta Col·lecció, editats als PP.CC. o que s´hi refereixen, han estat catalogats a nivell complet.
Com que molts títols ja formaven part del catàleg retrospectiu de la BC, s’ha introduït la col·lecció retrospectiva, alhora que ha servit per fer-ne la revisió.
Si aïllem aquest conjunt en el catàleg de la BC trobem que, per llengües, la comparació, amb el títols iniciats el 2003, dóna aquests percentatges:
Llengües Col·lecció Givanel Títols nous començats el 2003
Català 51'75% 49'98%
Castellà 47'52% 47'62%
Altres 0'73% 2'40%
Per tant, veiem que l’edició en català ha baixat en favor de l’edició en altres llengües, i que l’edició en castellà es manté molt estable.
Si del total de les publicacions de la Col·lecció, n’extraiem les revistes de gènere i les comparem amb les que comencen a publicar-se el 2003 trobem:
Llengües Col·lecció Givanel Títols nous començats el 2003
Català 51'75% 49'98%
Castellà 47'52% 47'62%
Altres 0'73% 2'40%
Per tant, veiem que l’edició en català ha baixat en favor de l’edició en altres llengües, i que l’edició en castellà es manté molt estable.
Com podem apreciar a la taula, hi ha hagut un canvi important en la producció; cal tenir en compte, però, que les dades són relatives, ja que comparem els títols iniciats el 2003 amb els produïts de 1792 a 1948.
Quan troben que no hi ha cap títol el 2003, no vol dir que no s’estiguin publicant revistes iniciades en anys anteriors.
Cal remarcar el canvi de gustos del públic; la premsa humorística o satírica, n’és un exemple.
Si busquem per grans blocs de matèria trobem:
Matèries Col·lecció Givanel Títols nous començats el 2003
Filosofia 0'08% --
Religió 0'34% --
Economia 1'03% 0'64%
Educació 0'51% 1'50%
Ciències 0'77% 0'42%
Medicina 1'46% 1'50%
Tecnologia 0'47% 0'64%
Art 2'70% 1'07%
Llengua 0'34% 1'07%
Literatura 6'27% 1'07%
Història 0'81% 2'36%
Informació general i altres 85'22% 89'73%
Per tant, seguim evidenciant canvis importants en les matèries editades, que són molt destacables pel que fa a la producció de revistes artístiques i literàries.
Si fem una cerca per lloc de publicació, buscant per províncies, trobem:
Llocs de publicació Col·lecció Givanel Títols nous començats el 2003
Barcelona 69'57% 77'05%
Girona 7'35% 6'22%
Tarragona 6'36% 7'51%
Lleida 2'92% 4'72%
Fora de Catalunya 13'80% 4'50%
Per tant, podem concloure que ara s’edita més a Tarragona que abans; que a Girona n’ha baixat la producció i que a Barcelona i a Lleida, ha pujat.
Respecte a la dada “Fora de Catalunya”, cal remarcar que no és comparable, perquè la de la Col·lecció Givanel es refereix a revistes editades en altres llocs que formen part del seu fons; en canvi, en la de 2003 es refereix a revistes impreses a Catalunya, però editades a fora.
Aquesta Col·lecció permet fer estudis comparatius diversos; en aquest article només es fa un suggeriment; el que fóra veritablement significatiu és comparar les xifres per dècades concretes.
També ens permet fer un estudi de l’evolució estètica de la premsa, pel que fa a la presentació, capçaleres, il·lustracions, anuncis, etc.
Seria interessant, per exemple, fer un estudi evolutiu de les portades de la premsa diària.
A part de valoracions comparatives, aquesta col·lecció conté per se algunes capçaleres importants, com per exemple les de: Joventut , De tots colors , Jordi , Poti-poti , Joventut catalana ... o emblemàtics, com per exemple: Lo Pare arcángel , Futurisme , Vell i nou , Revista nova ...
Col·lecció de premsa Givanel
Col·lecció de 2.325 publicacions periòdiques publicades als Països Catalans en qualsevol llengua entre 1792 i 1948.
Topogràfics precedits per la indicació Giv.