Des de Kiev i Crimea
La documentació patrimonial és una eina extraordinària per conèixer la història passada però també per comprendre la història més recent o coetània. En aquests dies que a les portes orientals del continent europeu hi ha una guerra, si mirem al fons de la BC hi podem trobar diversos testimonis històrics de guerres anteriors en aquesta mateixa zona, i testimonis documentals, de relacions de la biblioteca o de personatges catalans amb Ucraïna.
Isidor de Kiev, bisbe metropolità de Kiev i de Rússia al s. XV, el 8 de juliol de 1453 va escriure una carta des de Creta sobre una invasió turca, en aquell moment el gran invasor, a Kiev. Aquesta carta es conserva en un volum miscel·lani de textos sobre historia: “Littera missa universis orthodoxis per cardinalem grecum super invasione et capcione urbis Constantinopolis facta per regem turcum in anno MCCCCLIII.”
[Miscel·lània de textos majoritàriament sobre història de Catalunya, en català i en llatí. [S. XV-XVI, Top.: Ms. 832, f. 174-175]
Pel que fa a testimonis històrics gràfics, els mapes i gravats sobre La guerra de Crimea, entre 1854 i 1856 reflecteixen el ressò que va tenir i la manera d’informar i representar gràficament aquesta guerra que va enfrontar França, Turquia i Anglaterra amb l’Imperi rus. Esquemes i mapes dels moviments de les tropes aliades; representacions de l’exèrcit aliat, i cartografia de l’Europa de l’est el 1853:
- Teatro de la guerra en Crimea, representa les batalles sobre el mapa, i el setge de Sebastopol.
[Top.: XV M 539]
- Una representació cartogràfica de l’Europa de l’est, just abans de l’inici de la Guerra de Crimea, el 1853.
[[Oos]tenländer des [Sch]warzen [M]eers, Top.: XV BC 215]
- Un mapa de la península Crimea, amb miniatures gràfiques dels enclavaments de les tropes, que al revers té un gravat amb els caps de les tropes aliades, i les banderes corresponents. Aquest document es va publicar a The Illustrated London News Record of the Glorious Reign of Queen Victoria 1837-1901: The Life and Accession of King Edward VII. and the Life of Queen Alexandra".
[The allied commanders in the Crimea, Top.: UG-A-488]
- Un gravat del setge de Sebastopol, publicat a Barcelona després de 1855.
[Sitio de Sebastopol, Top.: XII.4 BC 10]
Un altre testimoni són les relacions entre institucions científiques i acadèmiques, com són les cartes rebudes per Josep Ramon Bataller, relatives a la Institució Catalana d’Història Natural, que conté una carta de 1936 del director de la biblioteca de l’Acadèmia de Ciències d’Ucraïna que agraïa i es congratulava de tenir lligams amb aquesta institució i intercanviar publicacions.
[Correspondència rebuda per Mn. Josep Ramon Bataller relativa a la Institució Catalana d’Història Natural. [1936-1939, 1941, 1946-1947], f. 20: Ukraïnska Akademija Nauk. Biblioteka (Acadèmia de Ciències d’Ucraïna. Biblioteca). Carta a la ICHN; signada pel cap de l’oficina d’intercanvis, A. Riappo, i pel director de la biblioteca, V. Ivanouchkine. Kiev, 1936, Top.: Ms. 4561]
En l’arxiu administratiu de la BC, hi podem trobar les relacions que van tenir Jordi Rubió i Felip Mateu amb Kiev. En el cas de Jordi Rubió l’any 1931 va tenir contacte amb l’Institut de Geologia d’Ucraïna.
[ Correspondència de Jordi Rubió, Varia -K-, 1921-1939, Kiev (Ucrainian Geological Institute), Top.: Arxiu administratiu, c. 104/18]
I en el cas de Felip Mateu, la BC va fer intercanvis de llibres amb la Biblioteca de la República d’Ucraïna, entre el 1968 i el 1969.
[Corrrespondència de Felip Mateu i Llopis. Varia "K", Kiev -URSS; Top.: Arxiu administratiu, c. 48/3]
Hem recuperat documents històrics i documentació que testimonia relacions intel·lectuals i acadèmiques amb Ucraïna per fer visible aquest país i la seva història en el nostre fons. Aquest breu recorregut des de Kiev i Crimea, per documents que expliquen les relacions amb institucions catalanes, d’una banda; i representen fets històrics ocorreguts a Ucraïna, de l’altra, són la mostra que, al llarg dels segles, ha estat escenari de guerres i invasions, com ho és, malauradament, avui.
Mercè Comas
Servei d’Accés i Obtenció de Documents
Comentaris
Не на війну!
Marta R.
03/03/2022 13:40