Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Notícies / La Carta del Descobriment de Cristòfor Colom ha tornat a la Biblioteca de Catalunya
La Carta del Descobriment de Cristòfor Colom ha tornat a la Biblioteca de Catalunya

Moment de la signatrura del lliurament de l'incunable
23/11/2021

Avui, 23 de novembre de 2021, el govern d’Espanya ha fet lliurament a la Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de l'incunable de Cristòfor Colom "Epistola de insulis nuper inventis".
La Carta fou sostreta i exportada il·legalment entre 2004 i 2005, i substituïda per una còpia facsímil que va amagar el robatori, de manera que no es va detectar fins a l’agost del 2012 per l’advertiment dels mossos d’esquadra.
La sospita d’aquesta sostracció va tenir el seu origen en un cas similar esdevingut a la Biblioteca Ricardiana de Florencia (Itàlia). A partir d’aquest incident de Florència, la Homeland Security Investigation, Cultural Property, Art and Antiquities (HSI) de la Inmigration and Customs Enforcement (ICE) —Oficina d’Investigació de l’Agència d’Immigració i Duanes dels EE.UU— inicià el 2011 una investigació centrada en altres exemplars de l’epístola. El 2012 es va confirmar que l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya havia estat sostret i substituït per una còpia facsímil.
Gràcies a la col·laboració dels governs implicats i del treball conjunt de les forces de seguretat nacionals i internacionals es va localitzar i recuperar l’exemplar als Estats Units. El 2018 la Carta va ser retornada per aquest país a l’ambaixador espanyol a EEUU i després va viatjar a Madrid, on va quedar dipositada al Ministeri de Cultura i Esport.
L’"Epistola de insulis nuper inventis" és un incunable de gran valor històric i documental, del qual només se n'estamparen nou edicions i diverses versions. Fou impresa per Stephan Plannck a Roma cap a 1493, i relata els esdeveniments del viatge de Colom a Amèrica a partir del moment que l’expedició va sortir des del port de Pals, el 3 d’agost de 1492, i fins al retorn a Lisboa el 4 de març de 1493.
El fet que la Biblioteca de Catalunya hagués digitalitzat l’original el 2004, va ser fonamental per comprovar que el document recuperat era l’autèntic. Podeu consultar aquesta digitalització a la Memòria Digital de Catalunya http://mdc.csuc.cat/cdm/compoundobject/collection/incunableBC/id/7966/rec/2

Tornar