Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Xavier Benguerel: perfil musical
Xavier Benguerel: perfil musical

Data inici: 17/05/2017 Data final: 16/06/2017

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h i dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Pol Cruells i Rosa Montalt, Secció de Música

Exposició_Benguerel Perfil Musical Tríptic - Documents

L’estrena de la composició de Xavier Benguerel El cementiri marí a Tautavel (França) el maig de 2017 ens encoratja a reivindicar el compositor a casa nostra, contribuint a mitigar el que podria semblar un exili persistent dels músics catalans.
Precisament l’exili portà l’escriptor Xavier Benguerel i Llobet -pare del compositor- i la seva família a Xile, on visqueren del 1939 al 1954. En aquells anys Benguerel pare es dedicà a l’escriptura, inclosa la traducció d’alguns poetes simbolistes francesos com Valéry i Baudelaire. Xavier Benguerel i Godó, doncs, va créixer en un entorn que propicià el seu gust per la literatura i que el portà a emprar alguns d’aquests textos en les seves obres musicals.
La Biblioteca de Catalunya conserva, des del 2005, el fons de Xavier Benguerel. Un fons format per correspondència, programes de concerts, premsa, enregistraments i partitures que conformen la pràctica totalitat de la seva producció musical; un repertori que ve marcat en primer lloc pel serialisme entre 1959 i 1968, després per l’experimentació, l’avantguarda i la progressiva dissolució d’aquest serialisme fins al 1986 i, finalment, per l’etapa que arriba a l’actualitat i que presenta una predilecció per les grans formes líriques, la claredat formal i l’expressivitat musical.
S’inicia doncs aquesta mostra amb la música escrita per Benguerel fill sobre la traducció que Benguerel pare va fer del poema Le cimetière marin de Paul Valéry, i ressegueix, a continuació, una selecció de composicions, enregistraments, premis i reconeixements que han anat dibuixant el perfil musical de Xavier Benguerel.

Tríptic

Vídeo

Tornar